ZETApress

hírportál

Lángész a Galériában

MadarászA teremtő lángész ? Egy kultuszkép története. Kamarakiállítás Madarász Viktor halálának százéves évfordulójára című kiállítás nyílt délelőtt a Magyar Nemzeti Galéria C-épületébe. A 2018. február 18-án vasárnapig, hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig látható tárlatot Krasznai Réka kurátor mutatta be.

Madarász Viktor (1830?1917) halálának centenáriuma alkalmából a Szépművészeti Múzeum ? Magyar Nemzeti Galéria kamarakiállításon emlékezik meg a magyar történelmi festészet egyik vezéralakjáról. A tárlat olyan publikálatlan, párizsi levéltárakban frissen végzett kutatásokra épül, amelyek nyomán Madarász Viktor egyik kultikus fő művét új megvilágításban tárhatjuk a nagyközönség elé legproduktívabb, párizsi korszakának bemutatásával.

Madarász 1859-ben Párizsban festette a Hunyadi László siratása című festményt, amellyel azonnal felhívta magára a figyelmet a Pesti Műegylet kiállításán: a Napkelet című újság kritikusa a teremtő lángészt ünnepelte benne. A kép két évvel később külföldön is sikert aratott: a párizsi Szalon zsűrije éremmel jutalmazta. A kora francia romantikájának légkörében festett Hunyadi László siratása emblematikus fő műve nemcsak a Madarász-életműnek, de a XIX. századi magyar történeti festészet egészének is.

A Magyar PietĂ ként aposztrofált festmény a nemzeti passiótörténet egy fejezetét ábrázolja, s mint ilyen, a XIX. században fontos szerepet töltött be a nemzeti öntudat megerősítésében. A kiállítás ezt a művet járja körül az elmúlt évek kutatási eredményei alapján: az osztrák önkényuralom alatt fellendülő magyar történelmi festészet, a nagy presztízsű párizsi képzőművészeti főiskola és a párizsi Szalon, valamint a festmény különféle képi és szöveges reprezentációinak, változatainak ? vázlatok, redukciók és nyomatok ? tükrében. Ez utóbbiak hozzájárultak ahhoz, hogy a festmény nemzeti kultuszképpé, a közös magyar képi emlékezet mindenki által ismert, szinte ikonikus darabjává váljon. Az alapos restaurálásnak köszönhetően a műtárgy hosszú idő után először látható újra teljes pompájában.

A kiállítás érdekessége Madarász Viktor francia mesterének, Léon Cogniet-nak az Orléans-i Musée des Beaux-Arts-ból kölcsönzött festménye, amely szintén egy siratás jelenetet ábrázol (Briszéisz Patrokloszt siratja). Madarász Párizsban elnyert érme most először látható a Magyar Nemzeti Galériában a festmények mellett, amelyeknek a festő a díjat köszönhette. A kiállítást Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese és Olivia Voisin, a Musée des Beaux-Arts d?Orléans igazgatója nyitotta meg a Budavári Palota Szent György téri C-épületében.

Szóljon hozzá!