ZETApress

hírportál

Jószolgálatok jutalma

Szabadtéri kiállítással nyílt meg a Jószolgálat-díj újabb jelölési időszaka. A cselekvés díja, a Jószolgálat-díj immár második éve díjazza azokat az önkéntes és hivatásos szociális munkásokat, valamint szervezeteket és közösségeket, akik kiemelkedő elhivatottsággal, napról napra végzik áldozatos munkájukat a rászorulókért.

Rendhagyó ünnepség keretében, a 2017-es év díjazottjaival és pártfogoltjaikkal közösen nyitották meg a díjazottakat bemutató szabadtéri kiállítást a Duna parti Március 15. téren az újabb jelölési időszak meghirdetését követően. A tavaly nyáron indított díjat Twickel György hívta életre, édesanyja Twickel-Zichy Mária Terézia grófnő példaértékű munkásságának emlékére. A grófnőről elnevezett Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány a különböző területeken hivatásos és önkéntes szociális munkát végzők áldozatos munkáját díjazza és mutatja be a Jószolgálat-díjon keresztül, melyet idén májusban adtak át először. Az első év tapasztalatai, valamint az ötszázat is meghaladó jelölések száma jól bizonyítják a díj hiánypótló jellegét. A díjazottakat a díj partnerei, a hét nagy magyarországi segélyszervezet képviselőiből álló szakmai zsűri választotta ki.

A 2017/18-as évadban mától várják a díj honlapján keresztül a jelöléseket öt kategóriában: életműdíj, valamint hivatásszerűen és önkéntesen végzett szociális munka egyéni és szervezeti/közösségi kategóriáiban. A jelöléseket idekattintva lehet beadni 2018. január 31-én szerdáig. A pályázatok értékelése is összhangba kerül a díj céljaival, a szakmai bizottság a hivatásszerűen végzett szociális munka kategóriáiban választ díjazottakat, míg az önkéntes kategóriákban a felterjesztések alapján jövő májusban online szavazással a társadalom választja ki azokat a személyeket és civil közösségeket, akiket érdemesnek gondolnak a Jószolgálat-díjra.

A délelőtti eseményen a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola dísztermében köszöntő beszédet mondott Twickel György, a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány kuratóriumának elnöke, majd Tóth Simon Ferenc, a kuratórium tagja ismertette a megújult kategóriákat. Bemutatkoztak a 2017/18-as évad nagykövetei: Ónodi Eszter, Jászai Mari-díjas színésznő és Lackfi János, József Attila- és Prima Primissima-díjas író, költő, akik személyükkel és munkáságukkal támogatják és népszerűsítik a díj céljait, hogy társadalmunk elé kerüljenek azok a történetek, melyek mindannyiunk számára példát mutatnak a rászorulók iránt való felelősségvállalásból.

A 2017-es díjazottakat bemutató kültéri kiállítást Virágvölgyi István kurátor nyitotta meg. A belváros szívében látható szabadtéri kiállítás októbertől várja az érdeklődőket, majd 2018. április végéig vidéki nagyvárosok főterein kerül kihelyezésre. A kiállítás a díj céljait szolgálva betekintést ad a díjazottak és a rászorulók különböző közegeinek mindennapjaiba. A Jószolgálat-díj célja, hogy az évről-évre megválasztott díjazottak történetein keresztül minél több ember figyelmét felhívja az odafordulás, a megértő, gondoskodó és legfőképpen tevékeny szeretet formáira, mivel a rászorulókért tenni mindannyiunk közös felelőssége!

A 2017-es év 13 díjazottja

Életműdíj ? Somos László; Civil közösségi kategória ? Szociális Csomagküldő Mozgalom Alapítvány (SZOCSOMA); Családokért végzett szociális munka egyéni kategóriája ? Juhász Péter; Családokért végett szociális munka intézményi kategóriája ? Szent Imre Iskolaház; Kisebbségekért végzett szociális munka egyéni kategóriája ? Raffael István; Kisebbségekért végzett szociális munka intézményi kategóriája ? SZIA InDaHouse Hungary; Fogyatékkal élőkért végzett szociális munka egyéni kategóriája ? Magyar László; Fogyatékkal élőkért végzett szociális munka intézményi kategóriája ? Fogad A Kezem Alapítvány; Idősekért végzett szociális munka egyéni kategóriája ? Kiss Pál; Idősekért végzett szociális munka intézményi kategóriája ? Dr. Szántó László Szeretetotthon; Hajléktalanokért végzett szociális munka egyéni kategóriája ? Gróf András; Hajléktalanokért végzett szociális munka intézményi kategóriája ? Periféria Egyesület; Különdíj ? Brandt Viktor. További részleteket weboldalukon vagy Facebook-oldalukon olvashatunk.

Szóljon hozzá!