ZETApress

hírportál

Művészetek találkozása

Lóránt János Demeter Tehenes-embereLóránt János Demeter (1938-) Munkácsy-díjas festőművész, Érdemes Művész: Nomád című kiállítása nyílt meg tegnap este a Józsefvárosi Galériában a Magyar Festészet Napja programsorozat részeként. A november 6-án hétfőig látható tárlatot Garami Gréta művészettörténész nyitotta meg. Közreműködött a Mentés Másként Trió.

A Józsefvárosi Galéria egyik hagyománya, hogy minden évben egy kiállítást dr. Supka Manna (1914-2005) művészettörténész emlékének szentel. Lóránt János Demeter is azok közé a művészek közé tartozott, akiknek munkásságát nagyra értékelte, elismertetéséért harcolt. A szereplő alkotások válogatást nyújtanak a Völgyi-Skonda és a Kugler gyűjteményekből.

A békésszentandrási születésű festőművész a szegedi főiskolán szerzett rajztanári képesítést 1956-1959. között. Mestere Vinkler László volt. Sokfelé járt tanulmányúton Európában, így Svájcban, Olaszországban, Franciaországban és Hollandiában. Több nemzetközi művésztelep munkájában vett részt, például Katowicében, Torgovistében. A Havannai Művészeti Akadémián 1973-ban folytatott tanulmányokat. A vásárhelyi festők világával rokonítható művészete. 1983-ban a Műcsarnokban, 1992-ben Bécsben volt egyéni kiállítása. 1968-ban, 1977-ben, 1982-ben, 1995-ben és 1997-ben részt vett a Műcsarnok csoportos tárlatain és 1970 és 1997 között a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon.

A kiállítás részét képezik Supka Manna dokumentumai, illetve a megnyitó alkalmával a Supka Manna-díj ? Csikai Márta által készített bronz emlékplakett átadása, melyet a T-art Alapítvány és az Akadémia Humana Alapítvány idén Szarvas József (1958-) színművésznek adott a viszáki Kultúrpajtában végzett 10 éves alkotómunkáért. Erről már 2010 nyarán beszélgettünk a művész úrral, mely idekattintva elolvasható.

Szóljon hozzá!