ZETApress

hírportál

Keleti Éva a könyvtárban

Dutka Ákos költő MáriaremeténKeleti Éva fekete-fehér fotográfiáiból Exponált irodalom címmel nyílt rendhagyó kiállítás tegnap délután a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár II. emeleti Kisgalériájában. A november 3-án szombatig látható tárlatot Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész és Fodor Péter, a könyvtár főigazgatója nyitotta meg.

A Kossuth- és Prima Primissima-díjas fotóművész néhány ismertebb képe mellett eddig még soha sem publikált műveit láthatja a közönség. A magyar irodalmi élet jeleseiről s a hazánkban járt sok literátor hírességről évtizedeken át készült fotói javarészt nem hagyományos íróportrék, hanem a XX. század második felének ellentmondásos világáról képet rajzoló fotóművek. Elgondolkodtató látvány például Ady költőbarátja, Dutka Ákos igazi derűs remeteként Máriaremetén vagy a Kádárral összehajló Németh László és Illés Endre csoportképe, ahogyan a bohém Tersánszky vagy Robert Capa fotós legenda barátja, a szigorú John Steinbeck. A fényképek mellett látható a Keleti Éváról eddig megjelent csaknem összes kiadvány, újságcikk s az általa szerkesztett, társ-szerkesztett kötetek is. A kiállítás kurátora Szarka Klára, a Magyar Fotótörténeti Társaság elnöke.

Keleti Éva fotográfus, képszerkesztő, a hazai kulturális élet meghatározó egyénisége, a magyar fotográfia nagyasszonya 1931. augusztus 18-án született Budapesten. Már a ’60-as években iskolát teremtett a színházi fényképezésben. Munkásságának jó része a hazai színháztörténet és táncművészet közelmúltjának kiemelkedő előadásait örökíti meg. A művészet szinte minden területéről, így az irodalomból is, nagyszerű művészegyéniségek különleges pillanatait köszönhetjük neki. Dolgozott többek között az MTI-nél, az Új Tükörnél, ahol képszerkesztőként lehetőséget adott a szakma szinte minden korosztálya és művészi irányzata számára a megjelenésre. Az Axel Springer Magyarország kebelében, majd önálló vállalkozásként működő Europress képügynökség vezetőjeként vonult vissza a napi munkától.

Számos önálló kiállítása volt itthon és külföldön egyaránt. Legutóbb a Magyar Nemzeti Múzeumban Kontakt című kiállítását (2016) több mint harminc ezren látták. 2004-ben jelent meg Oly távol és közel című albuma a Folpress Kiadónál, 2011-ben Visszapillantás címmel kétnyelvű retrospektív albuma került forgalomba. Évtizedek óta társadalmi megbízatásokat viselt a több fotószakmai szervezetben és a MÚOSZ-ban, amelynek tiszteletbeli elnöke. Neki köszönhető a World Press Photo-kiállítások magyarországi bemutatóinak megszervezése. Számos kiállítás kurátora volt, tucatnyi könyv szerkesztője, társszerkesztője.

Szóljon hozzá!