ZETApress

hírportál

Under 35 a Design Héten

Under 35A Triennale Design Múzeum gondozásában különleges tárlat érkezik Budapestre: 27 fiatal, 35 év alatti tervező munkáját mutatja be az Olasz Kultúrintézet a Design Hét Budapest keretében. Megnyitó: október 9-én hétfőn 18 órakor, földszinti Xénia Galériában.

A kiállított tárgyak között egyaránt szerepelnek prototípusok és sorozat-gyártott darabok, művészi alkotások és nagy darabszámban előállított termékek a XXI. század olasz design példáiként. Megtekinthetőek október 21-ig hétfőtől csütörtökig 10-től 18 óráig, pénteken 10-től 15 óráig ? tudatták sajtósaik.

A kortárs olasz design egy olyan kulturális és tervezési paradigma része, amely merőben különbözik a XX. század második felében domináns modelltől: az akkori formatervezés elsősorban olyan késztermékeket kívánt létrehozni, amelyek funkcionálisak és véglegesek voltak, míg manapság ? tömegszakmává válásának köszönhetően ? a kortárs design inkább folyamatokat generál, mintsem termékeket és egy állandó innovációs áramlatban mozog.

A XX. század formatervezésének szimbolikus tárgyai sok szempontból elengedhetetlenül szükségesek voltak: tökéletesen és kifogástalan módon megoldottak néhány, a modern kor által felvetett nagy problémát, szükségleteket elégítettek ki, s meglehetősen performatívak voltak. Az új, 35 év alatti ? Under 35 ? formatervezők termékei ellenben szinte mindig fakultatívak: lenyűgözőek, megdöbbentőek, izgalmasak, olykor tudatosan mulandóak. Már nem az elsődleges fizikai szükségletek kielégítését szolgálják, hanem az egyre növekvő társadalmi és egyéni igényt arra, hogy kapcsolatba lépjünk másokkal, kommunikáljunk, hálózatot alkossunk. Az Under 35 Italian Design minden formatervezője arról tanúskodik, hogy a sorozatgyártás, a meghatározott funkciók, a csúcstechnológia dominanciájának régi mítoszait felváltotta egy ideiglenesebb, megfordítható és ironikus univerzum, amely képes arra, hogy párbeszédet folytasson a mai korral és annak egyre kevésbé megfogható, állandóan változó szükségleteivel.

Szóljon hozzá!