ZETApress

hírportál

Írás a BAF falán

Írás a FalonLisa Solberg: Írás a Falon című kiállítása nyílik holnap 18-tól 20 óráig a Budapest Art Factory Kiállítótérben. A tárlat szeptember 28-án vasárnapig látogatható időpont-egyeztetéssel a Váci út 152-156-ban. Autóval a Vizafogó utca 2-ben lehet behajtani ? tudtuk meg a szervezőktől.

A Budapest Art Factory büszkén mutatja be a Los Angeles-i multidiszciplináris és multidimenzionális művész, Lisa Solberg egyéni kiállítását. Solberg a nemzetközi művész rezidencia program keretében töltött egy hónapot Magyarországon, hogy új alkotások létrehozása mellett megismerje Budapest kreatív színterét. A program zárásaként megrendezett tárlat multidiszciplináris installációkat vonultat fel, amelyek talált tárgyak sokaságán keresztül a jelhagyás témáját járják körül. A megnyitó ideje alatt a BAF állandó művészeinek ? Juhász Dóra, Kucsora Márta és Szász Sándor ? alkotóterei is látogathatók. A BAF szeptemberi vendégművészének, Lauren Gregory-nak (US), illetve Gawie Joubert-nek (ZA) stúdiói is várják a műkedvelőket.

Erőnk az önuralomban rejlik, vagy az elengedésben? ? hangzik a kérdés, amely központi szerepet kap Lisa Solberg: Írás a Falon című kiállításában. (A kifejezés a Bibliából ered, Dániel 5. könyvéből. Jelentése: baljóslatú írás.) Solberg a közelmúltban végzett kísérleteivel összhangban a jelhagyás rítusát fejtegeti. Különböző anyagok, talált és eltulajdonított tárgyak szolgálnak vizsgálódása alapjául, amelyek az alkotói folyamat során élő, lélegző entitásokká növik ki magukat.

A művész a pillanatot jelhagyással ragadja meg, amelyben fokozott figyelmet szentel az apróságokban, láthatatlan és spirituális jelenségekben rejlő szépségre. Festmények, amelyek egyéb festett alkotások melléktermékei, véletlenszerűen felvitt felületek jelzik létezésüket, miként fesztelenül bontakoznak ki az alkotó keze alatt. A munkákból a szándékosság érzése kiválik, ahogy mentesülnek a félelem súlyától.

A tárlaton bemutatott műtárgyak gyári kőzettörmelékből, a kreatív folyamat maradványaiból, a budapesti miliőt megragadó fotókból, filozofikus töltetű, gunyoros hangvételű ám játékos rajzokból tevődnek össze. Ekképp, a kiállítótér többrétű értekezés helyszínévé alakul, hibrid szentéllyé, ahol olyan kérdések vetődnek fel, melyekre nincs válasz: Mi veszélyes? Mi garantált? Hogyan élhetünk félelem nélkül? Hogyan védhetjük meg magunkat és élhetünk teljes életet egyszerre? Erőnk az önuralom? Erőnk az elengedés? Lisa Solberg arra invitál minket, gondoljuk át ezt a személyes ugyanakkor univerzális kérdéskört, amely művészeti tevékenységének gerincét képezi. Latolgassuk a szónoki kérdéseket, ahol a válasz jelen van, mégis hiányzik.

Lisa Solberg 1983-ban Chicagóban született, a Chicagói Művészeti Intézményen és a Coloradói Egyetemen (BFA) végezte tanulmányait. Nemzetközi művész rezidencia programokon vett részt Németországban, Utah-ban és Olaszországban. Őszinte, nyers és rezonáns művészetét széleskörűen mutatta be egyéni és csoportos kiállításokon. Jelenleg munkái Los Angelesben láthatóak az LA Woman című kiállítás keretében, melyet a Saatchi Art szervezett. Idén télen művészek által rendezett csoportos tárlaton mutatja be alkotásait Los Angelesben, valamint Assisiben, Olaszországban, a nemrég befejezett rezidencia folytatásaként. Los Angelesben él és alkot.

Szóljon hozzá!