ZETApress

hírportál

Két hét múlva OMÉK

78. OMÉK 2017.09.20-24.Magyarország ma már világszínvonalú, GMO-mentes mezőgazdasági termelésre képes; ezt mutatja be a két hét múlva Kőbányán megnyíló 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) ? mondta a földművelésügyi miniszter ma reggel az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján.

A Vajdahunyad várában Fazekas Sándor elmondta: az elmúlt években a magyar mezőgazdaság folyamatosan bővült, kibocsátása 2016-ban meghaladta a 2619 milliárd forintot, az agrárkivitel értéke hat év alatt 37,5 százalékkal, a külkereskedelmi többlet pedig 34,9 százalékkal emelkedett. Mindez kellő alap arra, hogy az OMÉK a szakmai és a széles nagyközönség számára is újdonságokkal és érdekes információval szolgáljon.

A kétévente megtartott mezőgazdasági és élelmiszeripari bemutatót idén szeptember 20-24-e között rendezik meg a kőbányai Hungexpo Vásárközpontban. Idén ? hagyományteremtő szándékkal ? a kiállítás hivatalos megnyitását megelőzően a szakembereket szakmai napra várják. A miniszter emlékeztetett: az OMÉK a legrégebbi és a legrangosabb magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari seregszemle, amely néhány éve már nemcsak az ország határain belüli, hanem a Kárpát-medencei magyar gazdák ünnepe is. Szavai szerint az idei vásár minden eddiginél nagyobb lesz, a szervezők mintegy ezer kiállítót és százezer látogatót várnak.

A kiállítás idei díszvendége Japán lesz, a távol-keleti szigetország az egyik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak. A Kárpát-medencei gazdaszervezetek mintegy 400 négyzetméteren mutatkoznak be, 122 kiállítóval, határon túli élelmiszer-különlegességekkel. A rendezvényre kilátogató érdeklődőket sokszínű szakmai és kulturális program várja, egyebek közt gyermek- és biosziget is lesz ? ismertette Fazekas Sándor.

Czerván György, az FM agrárgazdaságért felelős államtitkára a magyar?japán agrárkereskedelmi kapcsolatokról elmondta: Japánnal Magyarországnak kiválóak a külkereskedelmi kapcsolatai. Példaként említette, hogy az Európán kívüli sertéshús-kivitel legnagyobb felvevőpiaca a távol-keleti szigetország. A mangalica és más sertéstermékek mellett Japánban érdeklődnek a szürkemarha-, a kacsa-, a libahús, valamint a vadhús és a magyar borok iránt is.

A Japánba irányuló magyar export értéke a múlt évben 126 millió euró ? mintegy 38 milliárd forint ? volt, a három évvel korábbi értéket négyötödével haladta meg. Japán Ázsiában a legfontosabb célországa lett a magyar agrárkivitelnek, a távol-keleti szigetországból származó import ugyanakkor elhanyagolható mértékű ? mondta az államtitkár. Az OMÉK megrendezésére mintegy 1,85 milliárd forintot fordítanak ? tette hozzá Daróczi László, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója.

Szóljon hozzá!