ZETApress

hírportál

Mária erejével Józsefvárosban

Petrás Mária domborművePetrás Mária: Isten irgalmából, Mária erejével című kiállítása nyílt meg tegnap este a Józsefvárosi Galériában. A Magyar Örökség-díjas keramikus és népdalénekes, az MMA rendes tagja október 3-án keddig látogatható tárlatát dr. Dávid Katalin művészettörténész nyitotta meg.

A megnyitón Petrás Mária és Petrás Alina énekelt. Az Ars Sacra Fesztivál programjaihoz kapcsolódó kiállítás minden hétköznap 9-től 18 óráig látogatható, s a kapcsolódó programokkal együtt ingyenes. S mik lesznek ezek? ? Elsőként egy filmvetítéssel összekötött beszélgetés Petrás Máriával szeptember 18-án hétfőn 18 órakor, majd szeptember 27-én szerdán 18 órakor Mónus Viktor tart tárlatvezetést. A Szakralitás és művészet ? szakrális agyagszobrocskák készítése című múzeumpedagógia foglakozásra jelentkezni kell a +36-1-5877-444 telefonszámon!

? A moldvai Diószénben születtem. Abban a világban, amelyben születtem, imádságos harangozással kezdődött a nap, és avval is ért véget. A családok gazdagságát nyolc-tíz-tizenkét gyermek jelentette. Az öt évestől a legöregebbekig mindenkinek nélkülözhetetlen szerepe volt. Hétköznap azért dolgozott az ember erővel és szorgalommal, mert előtte állt egy-egy ünnep. Az ünnep előtt mindig nagy készülődések voltak. Az emberek kitisztították lelküket, életüket, házukat, istállóikat, ólaikat, kertjeiket, falujukat, megbocsátottak, megbékültek, misére mentek szép ünneplő ruhában, és délután megjárták egymást. Az ünnepek nagy örömmel teltek, mindent meg tudtak maguknak teremteni úgy, hogy nem voltak senkinek a szolgái. Tudták, hogy mi a rendje a világnak, mert a nap, a hold, a csillagok, az időjárás és a mélységes hitük útbaigazították őket. Akármit nem cselekedtek, akármit nem ejtettek ki a szájukon. Névtelen szentek között nőttem fel, akik a sereg gyermekükkel körülvéve tudtak énekelve szőni, fonni, gyönyörűen hímezni, varázslatossá tenni azt a nehéz világot. Böjttel és imádsággal, Mária erejével elmesszítették a testi-lelki bajokat. Az ő képüket szeretném példaként a világ elé tárni ? olvasható Petrás Mária hitvallásában.

Szóljon hozzá!