ZETApress

hírportál

Jeruzsálemből Budára

James S. SnyderMonet, Gauguin, Szinyei Merse, Rippl-Rónai impresszionista és poszt-impresszionista remekművek a jeruzsálemi Izrael Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum gyűjteményeiből láthatók holnaptól Budán, a Magyar Nemzeti Galériában ? tudtuk meg a délutáni sajtóbejáráson.

Kivételes és egyedülálló alkalom, hogy a francia impresszionizmus és posztimpresszionizmus olyan kiemelkedő mesterei, mint Monet, Pissarro, Degas, Renoir, vagy Cézanne, Gauguin és Van Gogh magyar kortársaikkal együtt jelenjenek meg egy kiállításon. Június végétől a Magyar Nemzeti Galériában lesz látogatható a jeruzsálemi Izrael Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum remekműveiből összeállított reprezentatív kiállítás, amely a francia festmények mellett a korszak legjelentősebb magyar alkotóinak kiemelkedő műveit is felvonultatja.

Szinyei Merse Pál, Ferenczy Károly, Vaszary János, Fényes Adolf, vagy Mednyánszky László, Rippl-Rónai József legismertebb alkotásait ilyen gazdag nemzetközi összefüggésben még soha nem láthatta a nagyközönség. A kiállítást James S. Snyder, a jeruzsálemi Izrael Múzeum igazgatója, Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, valamint Gergely Mariann és Plesznivy Edit, a kiállítás kurátorai mutatták be ma a 15 órai sajtótájékoztatón. A tárlatot Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és James S. Snyder, jeruzsálemi múzeum-igazgató nyitja meg holnap délelőtt 10 órakor. A kiállítást Gergely Mariann kurátor mutatja be.

Szóljon hozzá!