ZETApress

hírportál

Földalatti formaruhák

FormaruhákFormaruhák hetedhét országból ? Ízelítő a világ formaruháiból címmel nyílt kiállítás délután a Deák téri Földalatti Múzeumban. A július 28-án, vasárnapig látható tárlatot György István főpolgármester-helyettes helyett Bolla Tibor vezérigazgató nyitotta meg. (György István Kőbánya képviselőjeként az Országgyűlés rendkívüli nyári ülésén szavazott.)

14 ország, 21 város, 30 rend ruha ? ezúttal nemzetközi formaruha kiállítással mutatjuk be a városi közösségi közlekedés világát. Montrealtól Párizsig, Szegedtől Santiago de Chiléig számos ország és város képviselteti magát formaruháival a BKV Deák téri múzeumában a Múzeumok Éjszakájához kapcsolódó tárlaton. A BKV ? immár hagyományosan ? különleges kiállítással készül a Múzeumok Éjszakájára. A városi közlekedést ismét olyan oldaláról mutatjuk meg, amely ? bár szorosan kötődik a közlekedéshez ? nem az első gondolat, ami eszünkbe jut róla.

Amikor közlekedünk, azonnal látjuk, ki az, aki hivatalból ül a buszon, villamoson, metrón és ki az, aki utasként száll fel a járműre. Nem ijedünk meg, ha egy formaruhába öltözött kolléga nyitja ki a vezetőfülke ajtaját, de mindenki meglepődne, ha mindezt utcai ruhában tenné valaki. Az egyenruha egyszerre különböztet meg és tesz egy csoport, egy közösség tagjává. Ráadásul ahogyan mindennel, ami az utasok számára érzékelhető, ezzel is kommunikálunk.

Minden cégnek megvan a maga vizuális arculata: színei, formái, logója, így minden közlekedési vállalat számára fontos, hogy egyenruhái felismerhetőek, egyediek, csak rájuk jellemzőek legyenek, hiszen a városi közösségi közlekedés ? annak minden elemével ? fontos része a városképnek. Most megmutatjuk, hogyan öltöznek a járművezetők, tömegközlekedésben dolgozók a világ nagyvárosaiban: a divat fővárosában Párizsban, illetve Londonban, a szomszédos Bécsben vagy éppen Dél-Amerikában, Chilében.

Egy korábbi kiállításunkon láthatták, milyen formákat és színeket képzelnek el a formatervezők a járműveken, most 14 országból, 21 városból gyűjtött tömegközlekedési egyenruhák és fotók segítségével pillanthatnak be a ruhatervezők ? netán divattervezők ? munkáiba, milyen is, ha a közlekedés inspirálja őket.

Szóljon hozzá!