ZETApress

hírportál

3!!! a kArtonban

KEMENYGY3!!! ? címmel nyílt meg tegnap este 19 órakor Szőke Gáspár, Juhász Balázs és Kemény György kiállítása az Alkotmány utcai kArton Galériában. A július 5-én, péntekig látható tárlat kurátora: Benkő Zsuzsanna és Böndi-Bokor Bernadett, megnyitotta: Oltai Kata és a Megnyitó Fickó.

Szőke Gáspár és Juhász Balázs nevét többnyire olvashatjátok egymás mellett, hiszen évek óta szoros együttműködésben élik napjaikat. Kemény Györggyel közösen viszont még nem volt kiállításuk … eddig. A kArtonban tegnap este mutatkozott be együtt a három szín- és pixel-mágus, közös munkákkal bővítve repertoárjukat.

Szőke Gáspár, azaz a Gazsi Rap Show Gazsija és Juhász Balázs, alias B Kund, mindketten a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) festő szakán végeztek. A hagyományos festészeti tanulmányok után (illetve azokkal a mai napig kísérletezve) az underground kultúrából származó formanyelv és anyaghasználat felé vették az irányt. Munkáikban az optikai kísérletezés, a látás-érzékelés problematikájának feszegetése dominál, mindez harsány színekkel, gyakran a pixeltechnikára alapozva. A digitális képépítés manuális és gépi megoldásának problematikáját feszegető videókat, animációs filmeket is készítenek, paint alapú, szándékosan béta és infantilizált, a festést és szabadkézi rajzot imitáló technikával és programokkal.

Szőke Gáspár és Juhász Balázs nemrégiben az Ötkertben (Savfürdő) és a Kolorban (Ledmező) mutatták be ? többedmagukkal ? egyenest a falra festett, illetve Painttel és Flockdrawval (egy ingyenes, online rajzprogram, aminek segítségével egyszerre több ember rajzolhat egyazon időben ugyanazon a felületen) készült élőben-élesben folyamatolt, kaotikusba hajló, UV színekben pompázó rajzaikat, de találkozhattatok velük a margitszigeti WNDRLND-ben is, ráadásul a kArtonbeli kiállítást pár nappal előzte meg az Ő ? Univerzum ? Björd fatelepe című előadásuk a MU Színházban.

Kemény György a hatvanas évek végén a magyar grafika egyik legfontosabb alakja volt, Munkácsy díjas grafikus, a magyar neoavantgárd plakát megteremtője. 77 éves elmúlt, de folyvást naprakész, a legfrissebb, a legújabb tendenciák izgatják, kísérletez, megújul. Harsány színű, meghökkentő és játékos, stilizált, pop stílusú plakátjairól és lemezborítóiról a legismertebb. Képeit, falrajzait, videomunkáit, installációit és performanszait is egyaránt groteszk, (szó)játékos, (ön)ironikus hangvételű konceptuális szemlélet jellemzi. 1999-ben rendezte életmű-kiállítását a Pécsi Galériában.

Voltak kaparós, cuppantós, lírai, franciás képek, pop-artos erős kontúrú munkák, rotringtollas rajzok, volt a konzervdobozokból készült Konzervatív szék és az Utolsó vacsora, azután jött a számítógép és a pixelek – az országban az első között. Az elmúlt években digitális képeket készít, eleinte piktogramlényekkel népesítette be a fotókat, majd geometrikus formákat keresett és rajzolt be a képbe, újabban zászlózza a fotókat, festményeket, tájakat.

És hogy mi az, ami összeköt? ? A szín, szín, szín! Itt a kArtonban kint vannak Szőke Gáspár klasszikus geometrikus, absztrakt színek és formák kontrasztjaira építő festményei, Marveles szuperhősös elrajzolt rajzai, painttel készült nyomatai, Juhász Balázs pixeles szőttesei, digitális rajzai, Kemény György legújabb zászlós munkái, valamint a közös többszörös: az egymás munkáiba barmolások eredményei. A megnyitón pedig élő egyenesben rajzoltak!

Szóljon hozzá!