ZETApress

hírportál

David Černý az M0-ban

M0Tegnap este 19 órakor David Černý: Létezés című, július 7-én, vasárnapig látható kiállításával nyílik meg a Műcsarnok új projektgalériája. M0 ? Itt kezdődik a művészet! A különleges alkalomból a kortárs európai képzőművészet cseh fenegyereke is Budapestre érkezett, stílusosan saját sportrepülőgépén.

Vasárnap egy másik nemzetközi sztárművész, az izraeli Sigalit Landau látogat a Műcsarnokba, hogy Mozgásterek című kiállításának zárónapján tárlatvezetést tartson a Mélycsarnokban. Ezt követően egy beszélgetés és prezentáció keretében életművének más munkáit is megismerhetjük. Az M0-ban, a Műcsarnok új projektgalériájának tegnapi nyitókiállításán közreműködött Christian Kobi szopránszaxofon és Sőrés Zsolt Ahad öthúros mélyhegedűn.

A Műcsarnok új projektgalériája a patinás épület egyik leghangsúlyosabb pontján, a főbejárathoz közel, a Díszteremben található. Olyan karakteres műveket láthat majd itt a közönség, amelyek jelentős hatást gyakorolnak a nemzetközi kortárs művészet világára. A havi rendszerességgel bemutatott alkotások ingyenesen tekinthetők meg. A Műcsarnok új helyszínét David Černý cseh szobrászművész kiállításával nyitották meg tegnap este.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QBVejfS50lQ[/youtube]

David Černý a nyilvános terekbe szánt figuratív szobrok mestere. Gyakran választ olyan, gyakran megbotránkoztató művészi megoldást, amely esztétikai és társadalmi normákat kérdőjelez meg ? emiatt már több költséges projektjét nem sikerült megvalósítania. Ismertebb provokatív művei közé tartozik például a Hergetova Cihelna udvarán álló pisilős interaktív szökőkút, vagy a Futura Galéria kertjében álló két hatalmas torzó, amelyeknek a fenekébe bújva tekintheti meg a videókat a látogató. Az M0-ban tegnaptól látható két Černý-munka bizonnyal szintén nem fogja hidegen hagyni a közönséget.

Szóljon hozzá!