ZETApress

hírportál

Csomagolás Óbudán

Csomagoljam? ? címmel nyílt kiállítás a papírcsomagolás történetéről tegnap este 18 órakor Óbudán, a Kiscelli Múzeumban. A Fővárosi Képtár barokk tereiben nyíló kiállítás a papír alapanyagú kereskedelmi csomagolás történetét mutatja be. Fotóink F. Szalatnyay Judit felvételei.

A színes csomagolópapírok, árucímkék, nyomott mintás papírzacskók és dobozok formátumának és nyomdai dekorációjának változatait a kezdetektől az 1990-es évekig követi végig a kiállítás, a Kiscelli Múzeum gyűjteményén kívül több múzeum és magángyűjtők anyagából válogatva. Emellett kitérünk a jelenkori papírcsomagolással kapcsolatos környezetvédelmi dilemmákra is. Egy rövid animációs filmben megidézzük a természetben lebomló papírt, és bemutatunk néhány olyan ?öko? csomagolóanyag tervet és kortárs tervezők, egyetemi hallgatók által megálmodott munkát, amelyek irányadóak lehetnek az új évezredben.

A kiállítás történeti részében a kis cégek egyedi tervezésű dekorációi és a nagyobb hálózatok ? így a Stühmer, vagy a Pick ? teljes tárgysorozatai is szerepelnek. Mára elfeledett termékek emlékezetes csomagolásától kezdve egészen a közelmúltból még talán ismerős, az államszocialista dizájnt képviselő darabokig különleges papíranyagokkal találkozhatnak a kiállításra látogatók.

A XIX. század ’60-as éveitől kibontakozó, majd a XX. században a konzumfelületeket szinte teljesen beborító grafikai alkotások divatérzékeny, friss képi világa a kezdetektől fogva a puszta használaton túl, fontos kultúraközvetítő eszköz volt. A XIX. század utolsó évtizedeit az akkoriban eluralkodó csomagolás őrület okán ?papírkorszaknak? is nevezték a kortársak. Az egyedi grafikai technikákkal készült, néhány esetben megvalósulatlanul maradó csomagolástervek között bemutatjuk Helbing Ferenc, Jeges Ernő, Lukáts Kató, Darilek Harry, Kaesz Gyula és Kozma Lajos műveit.

Az eddig együtt még sosem látott műtárgyakat komoly múzeológiai módszertannal feldolgozó, a fiatal alkotók révén a friss vizuális trendekbe illeszkedő, s a napi környezetvédelmi problémákra is reflektáló, magyar és angol nyelvű kiállításunk látványterveit a Magyar Képzőművészeti Egyetem másodéves látványtervező hallgatói készítették. Az október 6-án, vasárnapig látható kiállítás kurátora B. Nagy Anikó művészettörténész.

Szóljon hozzá!