ZETApress

hírportál

Ugyanaz a dal Nastjától

magyarműhelygalériaNastja Sade Rönkkö: Ugyanaz a dal (The Same Song) című kiállítása nyílt meg tegnap este 6-kor az Akácfa utcai Magyar Műhely Galériában. Megnyitotta: Juhász R. József, megtekinthető május 10-én, péntekig munkanapokon 10 és 17 óra között.

Az Ugyanaz a dal című kiállítás szerelmes dalokon, a szerelem születéséről, elmúlásáról, az emlékezésről vagy a felejteni próbálásról szóló dalokon alapul. A dalok látszólag rendszertelen gyűjteményét a művész saját iPodjáról válogatta egyetlen nekifutásra egy délután folyamán. Sok ilyen dalról elmondható, hogy életünk fontos pillanataihoz kötődnek, s hasonló érzéseket váltanak ki emberek millióiban.

Az Itt a kezemben ez a levél című installációban Nick Cave: Love Letter című számának szövege szerepel, amelyet a Google fordító program az általa támogatott 77 nyelven és az alfa nyelveken keresztül visszafordított angolra. Az így előállt fordítás alapján a művész irt egy szerelmes dalt. Az egyetemes érzelmeket hordozó szerelmes dalok szövegeiben nem csak a sorozatos fordítások következtében adódnak félreértések és félreértelmezések, de eleve nehezen elképzelhető az emberi érzelmek gépi tolmácsolása.

Nastja Sade Rönkkö 1985-ben született Helsinkiben, performansszal, installációval, fotográfiával és szövegekkel dolgozik. Legújabb munkáiban a személyes és a kollektív vágy képi megjelenítését és érzelmi jelenségét vizsgálja. A vágy megszületését és tudattalan megnyilvánulásait az intimitás, a szexualitás es a veszteség momentumaiban gondolja végig. Performanszait az utóbbi időkben bemutatta többek között a helsinki Kiasma Kortárs Művészeti Múzeumban (Club 27, 2012), valamint a mexikóvárosi Ex Teresei Arte Actual Múzeumban rendezett Transmuted Nemzetközi Performansz Fesztiválon (Undo Ritual, 2011). Legutóbbi kiállítását A metamodernizmusról címmel a berlini Tanja Wagner Galériában mutatta be. Munkáját a finnországi Kordelin Alapítvány és a Paulo Alapítvány támogatta.

Szóljon hozzá!