ZETApress

hírportál

Balogh és Balog Pintérnél

Balogh Tibor festményeBalogh Tibor roma festőművész kiállítása nyílt múlt csütörtökön, a Nemzetközi Roma Világnapon a Falk Miksa utcai Pintér Galériában. A Free-professionista dobbantás című tárlaton 17 festmény és 7 grafikai alkotás április 15-én, hétfőig látható. A tegnap esti megnyitón köszöntőt mondott Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, megnyitotta Kőnig Frigyes, az MKE rektora.

A tárcavezető megemlékezett arról, hogy Balogh Tibort egy évvel ezelőtt, a roma kultúra napján szervezett kiállításon ismerte meg, amelyen a Roma Oktatási és Kulturális Központ Képtárának a művészeit mutatták be. Kiemelte: Balogh Tibor festőművész alázattal hajlandó segíteni mindazokat, akik vele együtt indultak el, akiktől tanult és akik majd tőle fognak tanulni. A miniszter kitért arra is, hogy a világ szürkesége és sok nehézsége mellett szükség van mindarra a tehetségre, az élénk színekre és a szakrális megközelítésre, amely Balogh Tibor képeit jellemzi.

Balogh Tibor elsősorban tehetséges festő-és grafikusművész ? mondta a miniszter, a h nélküli Balog, s hozzátette, hogy a tárlat címe sem utal a művész roma identitására. A tárcavezető felidézte, hogy társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkárként azt tanácsolta a Belügyminisztérium állományába felvett ötven roma fiatalnak, hogy ne felejtsék el, honnan jöttek, a rendőrségen belül is és őrizzék meg roma-cigány identitásukat.

Kőnig Frigyes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) rektora elmondta, hogy a tárlat elsősorban a tehetségről szól. ? Balogh Tibornak ereje, képessége és szorgalma mellett olyan emberi tulajdonságai vannak, amelyek segítségével egy életre kirajzolta pályaívét ? fogalmazott a rektor. Hozzátette, hogy Balogh Tibor az egyik legszorgalmasabb diák volt az egyetemen, ő nyitotta és zárta a műtermet, az elődök iránti tiszteletből folyamatosan a könyvtár albumait olvasta. A tárlatot ismertetve kiemelte: Balogh Tibor grafikai indíttatású munkái után kezdett el tiszta színeket használó, vibráló, az impresszionizmusra emlékeztető sajátos stílusvilágot kialakítani, sajátos formavilága révén művészete könnyen felismerhető.

Balogh Tibor 1975-ben született Fehérgyarmaton. Állami gondozottként nevelkedett, a tiszadobi gyermekvárosban tanulta ki a festő és a hegesztő szakmát. (Ugyanott nevelkedett az első Megasztárban megismert 1978-as születésű Oláh Ibolya is.) Az MKE képgrafika szakán végezte tanulmányait. A művészeti alapok elsajátításában sokat köszönhetett Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta rajztanárnőnek, illetve mesterének, Kőnig Róbert grafikusművésznek. Alkotásait több tárlaton mutatta be, a többi között a Műcsarnokban, a berlini Collegium Hungaricumban és a Velencei Biennálén. Jelenleg a FREE-Presszionista egyesület és a Roma Műhely Egyesület elnöke.

Szóljon hozzá!