ZETApress

hírportál

KogArt a Kiskörúton

BTF1A Vonzások és változások ? 18-19. századi magyar festészet magángyűjteményekben című, július 21-én, vasárnapig látható kiállítás megnyitójával kezdődött ma délelőtt 11 órakor a 33. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) a Múzeum körúti Magyar Nemzeti Múzeumban.

Budapest és a kultúra egymástól elválaszthatatlanok ? hangsúlyozta a megnyitón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, míg Tarlós István főpolgármester a 200 éve született Giuseppe Verdi, valamint Johann Sebastian Bach húsvéti műveit emelte ki a programból. Vitézy Zsófia fesztiváligazgató elmondta: az elmúlt hetekben is bővült még a február 26-án bemutatott program, a 17 nap alatt 29 helyszínen összesen 89 eseményre várnak mintegy százezer látogatót.

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KogArt) egyedülálló kiállítása a délelőtti VIP megnyitó után délután 3-kor a közönségnek is megnyílt a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. A tárlat egyfajta művészettörténeti áttekintést kínál nemzeti festészetünk megszületéséről és a millenniumig tartó fejlődéséről, ugyanakkor ritka kultúrtörténeti pillanat is, hiszen a kiállítás néhány hónapos idejére alig ismert képek ?bújnak elő? a magángyűjtemények védett és a külvilágtól elzárt világából, hogy azután hosszú időre ismét ?láthatatlanokká? váljanak a nagyközönség számára.

A mintegy 120 festmény között olyan kiemelkedő alkotások is szerepelnek, mint a magyar tájfestészeti hagyományokat megteremtő idősebb Markó Károly nagyméretű mitológiai kompozíciói, a 19. század szinte minden fontosabb hazai személyiségének portréját megfestő Barabás Miklós arcképei, Székely Bertalan és Madarász Viktor történelmi kompozíciói, vagy Munkácsy Mihály: Poros útja. Utóbbi a Magyarországon valaha eladott legdrágább képek közé tartozik. E mesterek mellett Mányoki Ádám, Donát János, Telepy Károly, Paál László, Mészöly Géza, Benczúr Gyula, Szinyei Merse Pál, Mednyánszky László, Ferenczy Károly és még félszáz további jeles festő alkotásai színesítik a tárlat anyagát.

Szóljon hozzá!