ZETApress

hírportál

Bernadett arcai

Bányik Bernadett: Beszélő arcok című kiállítása nyílt meg ma 17 órakor a ferencvárosi Mester Galériában. Az augusztus 23-án péntekig látható tárlatot a Finnországból hazalátogató Bernadett egykori tanára, Vincze Angéla képzőművész nyitotta meg. Fotóink Egressy Rita felvételei.

Bernadett és férje napokon át autóztak a két és fél év alatt készült agyagszobrokkal, míg családja repülővel jött utánuk. A megnyitóra is rengeteg régi barát eljött, s gratulált a remek alkotásokhoz. Augusztus végére tervezik a visszautazást. A szobrokból szeretnének minél többet értékesíteni, hogy máshol is kiállíthassák azokat, a többit meg hazaviszik Skandináviába.

A ferencvárosi József Attila Általános Iskolában ismerkedtem az agyagozással. Az életem úgy alakult, hogy külföldre költöztem, de a rajzolás és a festészet szeretete mellett 2021-ben újra elkezdtem agyagozni. Éreztem, hogy amit a legjobban szeretek készíteni azok az emberi és állati arcok. Vonzottak a tekintetek, érzések amiket ezzel ki tudok fejezni.

A szem a lélek tükre – mondják -, és én is így éreztem, mintha életet lehelnék a szobraimba. Egyre csak gyarapodtak a szobrok, mindegyiknek lett arca, még a bögréknek is. Nem mindegyik vidám, ahogy az élet sem mindig az. Olykor nehéz, olykor küzdünk, szenvedünk vagy éppen szárnyalunk, boldogok vagyunk – mondta el a művésznő a megnyitón.

Szóljon hozzá!