ZETApress

hírportál

Kutyák a múzeumban

Különleges, kutyatörténeti gyűjteménnyel gazdagodott a Magyar Nemzeti Múzeum. Az MNM Közgyűjteményi Központba került a világ egyik legnagyobb kutyatörténeti gyűjteménye, a Corneliana Collectio Cynologica – tudatták sajtósaik.

A különleges gyűjteményt jelképesen Demeter Szilárd Csaba, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke vette át Makó János kutyatörténeti kutatótól. Az anyag gerincét kb. 1500 darab kutyakoponya és egyéb emlősmaradvány alkotja, köztük a híres hungarikum kutyafajták első egyedei is, valamint kisebb számban más, ritka fajok (párduc, medvefélék, stb.), illetve egyéb háziállatok csontjai. Az adományozott anyagban XX. század eleji törzskönyvi kötetek és több száz arany, ezüst és bronzérem, levelezések, kiállítási szalagok, ezüst billikomok, festmények, oklevelek, fényképek és több mint hetven porcelánkutya is helyet kapott.

2023-ban egy szenzációs felfedezés történt, amikor előkerült a Corneliana Collectio Cynologica, a világ egyik legnagyobb kutyatörténeti gyűjteménye. A gyűjtemény alapját 1946-ban dr. Reményi K. András, a Magyar Nemzeti Múzeum archeozoológiai gyűjteményének egyik alapítója, a Göcseji Múzeum egykori igazgatója rakta le. A gyűjteményt eltűnéséig a nemzetközi muzeológia is számon tartotta. A világ számos híres múzeuma próbálta megvásárolni, mint pl. a British Múzeum, a New York-i Természettudományi Múzeum vagy a berlini Természettudományi Múzeum.

A magyar kutyatörténeti kutatást nehezítette, hogy a II. világháború előttről rendkívül kevés tárgyi és írott forrásunk maradt, emiatt a történelmi feldolgozás idáig elmaradt. A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének és a Magyar Kutyafajták Törzskönyvének II. világháborút megelőző anyagai is ebben a gyűjteményben kaptak helyet, amelyek a szélesebb réteg számára is megismerhetővé válnak.

A Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ Nemzeti Régészeti Intézetének európai szintű laborjában számos kutatás és vizsgálati irány megvalósul majd. Az állattani gyűjtemény a magyar kutyafajták története szempontjából igen értékes, és számos kutatási területhez fontos adatokat szolgáltathat.

A gyűjtemény közvetlen módon teszi lehetővé a hungarikumnak számító kutyafajták csonttani vizsgálatát, a darabokon végzett biometriai mérések adatai hozzásegítenek a Kárpát-medencei történeti fajták típusainak (vadászkutyák, pásztor- és juhászkutyák, agarak, stb.) jobb megértéséhez és a régészeti anyagban található analógiák feltérképezéséhez. A jövőbeni vizsgálatoknak köszönhetően a régészeti lelőhelyeken azonosított kutyák és a modern fajták között megfigyelt csonttani hasonlóságok és különbségek így akár genetikailag is igazolhatók vagy cáfolhatók lehetnek. Az esetleges genetikai vizsgálatok eredményei mellett fontossá válik az egyes kutyafajtákra vonatkozó egyéb történeti, írásos források (krónikák, útleírások, stb.) vizsgálata is, amely megvalósulhat egy szélesebb interdiszciplináris kutatás keretében, más szakterületek képviselőivel – például állatorvosokkal, történészekkel – együttműködve.

A kutyatörténeti gyűjtemény a Magyar Nemzeti Múzeum Újrégészeti Gyűjtemény archeozoológai részlegébe kerül, egységes, nem megbontható gyűjteményi részként. A gyűjtemény növekedése biztosított az ajándékozónak hála, aki továbbra is a lappangó darabok felkutatását folytatja.

Szóljon hozzá!