ZETApress

hírportál

Canon Óbudán

A fotókiállítás, amit nem látni kell: A Canon bemutatja a World Unseen-t. A japán fotó- és nyomtatóóriás az Óbudai Múzeummal, valamint a Vakok- és Gyengén látók Országos Szövetségével együttműködve rendezi meg ezt a Magyarországon unikális fotókiállítást.

Egy eddig egészen egyedülálló fotókiállítás kerül megrendezésre a Canon Hungária jóvoltából. A World Unseen a vakokat, a gyengén látókat és a látókat is egyaránt megszólítja, akik a Canon nyomtatási technológiájának köszönhetően egészen magával ragadó módon tapasztalhatják meg egy-egy pillanat élethű leképezését. A különleges nyomtatással készülő képek az Óbudai Múzeumban vannak kiállítva tegnaptól, így a holnapi Múzeumok Éjszakáján is meglátogathatjuk a tárlatot.

Világszerte mintegy 2,2 milliárd ember él valamilyen látáskárosodással – Magyarországon több mint 218 ezer látássérült van, és 33 ezer vak. Számukra a fotózás, vagy egy-egy pillanat nyújtotta kép látványának átélése többnyire elérhetetlen. A Canon most világhírű fotósok által készített fényképekből tervezett olyan kiállítást, amely élmények nemcsak látók, de a vakok és gyengén látók számára is jól érzékelhetően elevenednek meg. Ezekhez a különleges technológiával életre hívott nyomatokhoz, audio kommentár és Braille-írás is társul, mely kézzel fogható élményt nyújtva segít kapcsolódni ezekhez a hatásos képekhez és az általuk elmesélt történetekhez.

A World Unseen kiállításnak köszönhetően a látó emberek is jobban megismerhetik a gyengén látók világát, miközben a képeket szemlélve, hasonló élménnyel gazdagodnak. A nyomatok más-más technológiával készülnek, ezzel segítve a különböző típusú látáskárosodást szenvedőknek, így amellett, hogy a művészeti és kulturális terekben való hozzáférhetőségre is felhívják a figyelmet, azt is megmutatják, hogy az inkluzív tervezés hogyan emeli az élményt mindenki számára.

A kiállítás a Canon fotós márkanagyköveteinek munkáit mutatja be, a képek között pedig helyet kapott több fotóriporter alkotása, így többek között a díjnyertes dél-afrikai Brent Stirton, a brazil Sebastiáo Salgado, valamint a sportfotós, Sarno Vidic, a divatfotós Heidi Rondák és a Pulitzer-díjas Muhammed Muheisen munkája is.

A természetet vagy társadalmi jelenségeket megmutató fotóknak rendkívüli hatása lehet a szemlélőre. Mi azt szeretnénk, hogy ez az élmény a lehető legtöbb ember számára elérhető legyen. Korábban természetfotó, sajtófotó, divatfotó kiállításokat gondoztunk, hiszen a fotó akkor nyújt élményt, ha kinyomtatjuk (vagy legalábbis képernyőre kerül) és sokan megtekintik, átélik az elkapott pillanatot. Idén megkíséreljük azt, hogy mindegyik műfajból tapintható képeket nyomtatunk réteges UV technológiával – hogy a vakok vagy gyengén-látók is érzékelhessék, amit megmutat. Ezt a kiállítást az Óbudai Múzeummal és a Magyar Vakok és Gyengén-látók Országos Szövetségével együttműködve hoztuk létre, a Reactor Nyomda szakértő segítségével. Pár hete Londonban volt az első ilyen kiállítás, amely nagy sikert aratott. A hazai látogatók számára is hasonló tárlatot mutathatunk be. A látók számára is új élmény lesz a tapintható fotó, és ezen kívül különféle módon bemutatjuk számukra, milyen képet lát az, akinek a látása sérült veleszületett rendellenesség vagy betegség okozta károsodás miatt – mondta el Oláh Viktória, a Canon Hungária marketing-kommunikációs vezetője hozzátéve: A képalkotás hálás terület, szerencsések vagyunk, hogy a mindennapi munkánk ekörül forog. Minden kampánnyal vagy eseménnyel magunk is bővítjük ismereteinket és érzékelésünket a világból, fejlesztjük kreatív készségeinket és érzékenységünket. Kollégáim közül sokan vállalják az önkéntes segítő szerepét a kiállításon, értőn segítve a vak látogatók közlekedését a kiállítói térben.

A World Unseen kiállítás lehetővé teszi, hogy a képek tapintásával a vakok és gyengén látó emberek is megismerjék az ikonikus képek mögött rejlő érzelmi történeteket. Nagyszerű volt együtt dolgozni a Canonnal abban, hogy felhívjuk a figyelmet a réteges nyomatok lehetőségeire, és ízelítőt kapjunk abból, hogy a technológia miként teheti elérhetővé a vizuális művészetet egy szélesebb körben a látássérültek számára is – mondta el dr. Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengén-látók Országos Szövetségének elnöke.

A réteges nyomtatás technológiája a Canon Arizona síkágyas digitális nyomtatójával és Prisma Elevate szoftverével valósítható meg, UV festékkel. A jól előkészített fotó nyomtatása során a színárnyalatok különféle mennyiségű festék adagolásával különülnek el és válnak érzékelhetővé. A Braille írásjeleket sokan ismerik, vagy múzeumokban, kilátópontokon találkozhattak már tapintható térképpel. Fényképeket azonban most először állítunk ki ezzel a technológiával nyomtatva.

A Canon Hungária számára nem újkeletű, hogy nyomtatási technológiájával egy jó ügy mellé áll. A fotó-nyomtató vállalat évek óta felkarolja az Autistic Art Alapítvány tevékenységének támogatását. Digitális nyomtatási technológiája által az alapítvány által fenntartott otthonokban élők grafikáiból készítenek dekorációs és használati tárgyakat az alapítvány évente rendezett aukciójára. Emellett nyomtatók adományozásával is segíti alapítványok, civil szervezetek, oktatási intézmények működését.

A World Unseen kiállítás tegnap ünnepélyes keretek közt nyílt meg, mely több mint két héten keresztül július 07-én vasárnapig látogatható az Óbudai Múzeum Lajos utcai épületében. Fotóink Bratkó József felvételei. Íme, amit a Canonról tudni érdemes:

A Canon Europe a Canon Inc., a képalkotási technológiákat és szolgáltatásokat nyújtó globális szolgáltató Európa, Közel-Kelet és Afrika régió (EMEA) stratégiai központja. A Canon EMEA nagyjából 120 országban tevékenykedik, 12.500 alkalmazottal, a Canon globális bevételének egynegyedét termeli évente.

Az 1937-ben alapított Canon vállalatot a folyamatos innováció iránti vágy a több mint 80 éves története során a képalkotási kiválóság élvonalában tartotta. A márka elkötelezett amellett, hogy a megfelelő területeken fejlesztve megragadja a növekedési lehetőségeket, a fényképezőgépek és kamerák, az otthoni, irodai és kereskedelmi nyomtatók, az ipari automatizált berendezések és az egészségügyi technológiák területein.

A Canon vállalati filozófiája a Kyosei: együtt élni és dolgozni a közös jóért. Az EMEA régióban a Canon Europe fenntartható üzleti növekedésre törekszik, saját környezeti hatásainak csökkentésére összpontosítva, valamint arra, hogy ügyfelei csökkenthessék ökológiai lábnyomukat a Canon termékeit, megoldásait és szolgáltatásait használva. A Canon folyamatosan újra-definiálja a képalkotás világát, hogy világunkat jobb irányba változtassa munkássága során. Technológiája és innovációs szelleme révén bővíti a kreatív lehetőségeket – segítve abban, hogy világunkból minél többet láthassunk, érzékelhessünk. A Canon Hungária Kft. 30 éve alakult kereskedelmi és márka képviseletet látva el Magyarországon. Ezalatt az idő alatt kereskedelmi partnereivel szoros együttműködésben sokak számára tette elérhetővé a magas színvonalú képalkotást és immár a digitalizáció útján segíti ügyfeleit sikereik elérésében.

Szóljon hozzá!