ZETApress

hírportál

Banksy a Komplexben

Ha érdekel a művészet, politika vagy a világban zajló események forgataga, akkor a világhírű Banksy-kiállítás neked is kötelező, amit szeptember 22-ig a terézvárosi Király utca 26-ban a Komplex Kiállítótérben tekinthetsz meg! – kérik sajtósaik.

De ki az a Banksy? Öt dolog, amit érdemes tudnod a világhírű kortárs graffitiművészről. Férfi, nő, egy csapat? Profin felépített brand? Miben rejlik a zsenialitása, ami miatt a klasszikus grafikusból korunk egyik legdrágábban eladott képeiről és akcióiról híres kortárs művész lett? Csupa kérdés, teszteld magad, mennyire vagy képben a Banksy titokkal!

Hogyan készül egy Banksy alkotás? Úgy tudni, először kiválasztja az utcai felületet, megvizsgálja simaság, anyag, méret szempontból, majd méretre készített stencilekkel tér vissza és fújja fel az alkotásokat. Két vagy három színnel dolgozik és hihetetlen, de kézzel készíti a stencileket! Az már tudható, hogy angol származású művész vagy művészek, a bevételeinek a jelentős részét jótékonysági akciókra fordítja.

Világszerte megtalálhatóak az alkotásai, a legelső ismert nagy falfestménye a The Mild Mild West 1997-ből, egy mackót Molotov-koktélt dob három rohamrendőr felé. A legfrissebb idei munkája szintén Londonban látható, a Finsbury Park közelében, amely egy élő fa mögé festett alkotás, egy nagy zöld massza, távolról nézve olyan, mintha annak lombkoronája lenne, alá pedig egy embert fújt, aki egy öntözőslagot tart a kezében.

Az alkotásaiban megfogalmazott üzenetek reflektálnak a világ történéseire, elgondolkodtatók, megrázók, de egyértelműek és a világon mindenki érti. Ugye, hogy ez a legjobb PR-kommunikáció!

Egyik leghíresebb idézete: A nagyvállalatok csúfítják el csak igazán a lakókörnyezetünket. Óriási reklámszlogeneket húznak fel épületekre, buszokra, és lúzereknek titulálnak, ha nem vesszük meg a termékeiket. Elvárják, hogy saját üzenetüket beleüvölthessék az arcunkba minden lehetséges felületről, de a válaszadás, az tilos. Ők kezdték a háborút, és a fal lesz az a fegyvernem, amellyel visszavághatunk.

Ráadás: 5 leghíresebb Banksy alkotás

2006 áprilisában készített egy elfeküdt, meggyilkolt piros telefonfülke szobrot, amelynek oldalából egy csákány áll ki.

2009-es festménye Devolved Parliament, az alsóházban csimpánzként ábrázolt parlamenti képviselők láthatók, ez kép a londoni Sotheby’s-nél 2019 októberében 9,9 millió fontért kelt el.

Hamis brit 10 fontos bankjegyet készített, Erzsébet királynő fejét Diana, a Wales-i hercegnő fejével kicserélve, és a Bank of England szöveget Bank of Banksy-ra változtatta.

2013-ban New Yorkban, a Central Park melletti Fifth Avenue-n egy utcai árus 60 dollárért árusított képeket, amelyekről később kiderült, eredeti Banksy alkotások voltak.

2018-ban a lány léggömbbel aukcióra bocsátott festményét 1,4 millió dollárért adták el, majd, az eladást követően egy beépített iratmegsemmisítő eszköz segítségével a kép elkezdte ledarálni magát. A félig ledarált kép azóta többszörösét éri. További részletek idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!