ZETApress

hírportál

Britanniai emlékek Óbudán

Új állandó kamarakiállítás nyílt a mai Nemzeti Összetartozás Napján Emlékek a Britannia szállodából címmel Óbudán, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. Köszöntőt mondott dr. Török Róbert, az MKVM igazgatója; megnyitotta: Heréb István, a Radisson Blue Béke Hotel generálmenedzsere.

1913-ban nyílt meg a Nagykörút új szállodája, a Britannia Szálló, amelyet egy korábbi lakóépületből alakítottak át. A Nyugati pályaudvarhoz közel, frekventált helyen nyíló szállodában ekkor 200 szoba, vezetékes hideg- és meleg víz, központi fűtés, telefon, társalgótermek, bankettek tartására alkalmas terem is kialakításra került.

Délután és éjszaka élőzene szórakoztatta a vendégeket. A szálló modern és ízléses volt, belső terei és berendezése a korabeli újságok szerint tetszett a közönségnek. A faburkolatokat és a textil elemeket, a függönyöket, kárpitos berendezéseket, bútorokat a magyar Benyovits Adolf L. cég szállította.

1926 októberétől Németh Aladár (1890-1974) vette át a szálloda igazgatását, aki elkezdte felújítani azt. Haranghy Jenő, festő, grafikus, iparművész ekkor készítette a festett díszítőelemeket, melyek jelentősen megsérültek a második világháború alatt. A II. világháborút követően az épületet felújították, majd újranyitott, ekkor már Béke Szálló néven.

A Britannia Szálloda és Németh Aladár, egykori igazgató emlékezetét, hagyatékát már az 1970-es évek óta őrzi az intézményünk, idén pedig unokái a múzeumnak adományozták a család tulajdonában álló, a XX. század elejéről való berendezést, mely egykor a szálloda egyik tárgyalószalonját díszítette.

Szóljon hozzá!