ZETApress

hírportál

KÓS 140 a Műcsarnokban

Május 23-án csütörtökön 18 órakor nyílt meg a Műcsarnokban a KÓS 140 | Kós Károly műhelyében című tárlat. Bevezetőt mondott: Szegő György DLA, a Műcsarnok művészeti igazgatója, az MMA levelező tagja.

A szeptember 15-én vasárnapig látható tárlatot Dévényi Sándor DLA, Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja, Kós Károly-életműdíjas építész nyitotta meg. A kiállítások kurátora Anthony Gall ausztrál származású Ybl-díjas építész, egyetemi tanár, az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának dékánja. A 26-án tegnap délutáni nyitó kurátori tárlatvezetésen Katona Lucia fényképezett.

Eredeti tervek, archív fényképek, kortárs ábrázolások és dokumentumok segítségével mutatja be a fiatal építésztehetség korai remekműveit: a budapesti Állatkertet, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot vagy a zebegényi Havas-Boldogasszony római katolikus templomot. A két világháború között sztánai otthonából, a Varjúvárból több műfajt érintő közösségszervezéshez kapcsolódó víziói és eredményei is megjelennek a tárlaton korabeli publikációkkal, saját írásaival kiegészítve a tárlaton.

Az életmű tervei és épületei felmutatják: Kós Károly számára az erdő és a falu, a természet és az ember kettős metafora. A modern előtti egyik utolsó kézműves kísérlet, amely művészi megfogalmazásban máig hatóan figyelmeztet arra, hogy a világ nem külön a természet és külön az ember összege, az ember éppen hogy az univerzum szerves része. És utóbbit az ember csak a természet tiszteletével tarthatja fenn.

Szóljon hozzá!