ZETApress

hírportál

27. Múzeumkerti majális

Megkezdődött a 27. Múzeumok majálisa: ma és holnap az ország különböző részeiből csaknem 80 intézmény készült programokkal, valamint koncertekkel, tárlatvezetésekkel és kézműves vásárral is várják az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Múzeumkertben. Fotóink Egressy Rita felvételei.

Az ország legnagyobb múzeumi seregszemléje ezúttal a hagyományok, szokások, örökség jegyében szerveződött meg a Múzeumkertben. A szakmai programok az ICOM, a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa idei jelmondata – Múzeumok az oktatásért és kutatásért! – szellemében valósultak meg – hangzott el a megnyitón. Ahogy a Múzeumkert nekünk magyaroknak több mint egy vasráccsal körülkerített kert, úgy a Múzeumok majálisa sem csupán egy majális, hanem az ország, sőt a Kárpát-medence csodáit bemutató közösségi program – hangsúlyozta nyitó beszédében a KIM közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára.

Vincze Máté kiemelte, a múzeumok átalakultak: már nemcsak arra fókuszálnak, hogy minél nagyobb gyűjteményt kezeljenek és tudományosan feldolgozzák azokat, hanem egyre inkább a bemutatáson, a közösségi térré váláson van a hangsúly. Az idei fesztivál mottója – a hagyományok, szokások, örökség – mind az, ami a mi identitásunkat adja, hozzátéve, hogy ez nemcsak a magyarság, illetve a Kárpát-medence identitását, hanem egyben európaiságunkat is jelenti, hiszen a múzeumok ünnepe egy nemzetközi ünnep – fogalmazott.

A helyettes államtitkár kiemelte: a 27. Múzeumok majálisa az 1100 éve Európában, 20 éve az unióban című programsorozat egyik nyitóprogramja is, amelyben mind a magyar, mind az európai identitás megjelenik. Ez arra is felhívja a figyelmet, hogy a mi európaiságunk nemcsak 20 éves, hanem 1100 éves, noha az unióhoz csak 20 éve csatlakoztunk. Ez a múzeumok történelem szemlélete – jegyezte meg a szakpolitikus.

Hammerstein Judit, az MNM főigazgató-helyettese köszöntőjében elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum által szervezett 27. Múzeumok majálisa programsorozat immár három évtizedes múltra tekint vissza. A seregszemle kiváló lehetőség a kiállító múzeumoknak, hogy megmutassák, nemcsak a gyűjtemények megőrzésével, illetve az ehhez kapcsolódó kutatásokkal foglalkoznak, hanem nyitottak arra is, hogy nagy közönséget fogadjanak, és különféle innovációval igazodjanak a folyamatosan változó látogatói igényekhez – hangsúlyozta.

A főigazgató-helyettes arra is felhívta a figyelmet, hogy a fesztiválon tematikus tárlatvezetések is lesznek a múzeumban: például a Magyar menyasszony kiállításon, valamint az érdeklődők megismerhetik a biciklizés elmúlt 150 éves kultúrtörténetét is. Kitért arra is, hogy a fesztivál ideje alatt múzeumi sétán vehetnek részt a látogatók, amelyen a múzeum épületének és a múzeumkertnek a történetével ismerkedhetnek meg. A programok között lesznek múzeum szakmai események is, amelyek elsődlegesen a múzeum munkatársainak szólnak.

A rendezvényen átadták a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület elismeréseit is: idén 7 pályázóból 6 intézmény felelt meg azoknak a kritériumoknak, amelyek alapján viselhetik Az év múzeuma 2024 jelöltje kitüntető címet – hangzott el az eseményen. Az év múzeuma 2024 elismerést a kis múzeumok kategóriájában a Soproni Múzeum nyerte, a nagy múzeumok kategóriájában pedig a miskolci Herman Ottó Múzeum vehette át az elismerést.

Az év múzeuma 2024 jelöltje címet viselheti és az Országos Közgyűjtemények Szövetsége Különdíját kapta a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum, valamint Az év múzeuma 2024 jelöltje címet viselheti és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének különdíjában részesült a solymári Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény. Kiosztották Az év múzeuma 2024 jelöltje okleveleket is, melyeket a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, valamint a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum vehetett át.

A kétnapos gyereknapi ingyenes majálison a szakmai bemutatók mellett színes színpadi műsorral, koncertekkel, gyermekprogramokkal, családi programokkal, tárlatvezetésekkel és kézműves vásárral is várják holnap estig az érdeklődőket.

Szóljon hozzá!