ZETApress

hírportál

Alkoss szabadon a színházban

Sportélményük megfestése repíti Rómába az Alkoss szabadon művészeti pályázat nyerteseit. Hazai és külföldi kiállításokon ismerheti meg nyáron a nagyközönség a díjazott alkotásokat – tudtuk meg a Magyar Színház Szalonjában. A délelőtti kiállításmegnyitón Egressy Rita fotózott. A március 12-ei előzmények idekattintva olvashatók.

Harmadik alkalommal hirdetett nyerteseket az Alkoss szabadon művészeti pályázata. A három korosztályban versenyző fiatalok közül az első helyezettek egy-egy Rómába szóló utazással lettek gazdagabbak, de további 19 fiatal is értékes elismerésben részesült a Budapest Parkban május 11-én szombaton megrendezett díjátadón, ahol a fiatal tehetségek Dzsúdló koncertje előtt, a nagyszínpadon vehették át a díjakat. A legjobbnak választott alkotások több hazai és külföldi kiállításon vesznek részt a nyár és ősz folyamán, majd a műveket elárverezik, a befolyt összegből pedig óvodákat támogat a kiíró Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány.

Mindannyiunknak van sportélménye, és biztosan mindenkinek létezik legalább egy felemelő, elgondolkoztató, a sport szépségéről, kitartásról, alázatról mesélő kép a fejében, legyen az saját történet, vagy egy kedvenc sportolótól elkapott pillanat. Ilyen pillanatokat örökítettek meg az idei Alkoss szabadon művészeti pályázat jelentkezői a sport évében, amikor nyáron magyar olimpikonoknak, paralimpikonoknak vagy akár a magyar foci válogatottnak is szurkolhatunk a világversenyeken. Nem volt tehát véletlen a témaválasztás, ami nemcsak a kiírókat, de a pályázó sok száz, 8 és 20 év közötti fiatalt is megihlette.

A beérkezett pályaművek alkotói körében slágernek számított az úszás, a futás, a ritmikus sportgimnasztika, a foci és más labdajátékok, de a tánctól, a jégkorcsolyán át a motorsportig számos sportág inspirálta festésre vagy rajzolásra a gyerekeket. Az alkotások szinte mindegyike színekben gazdag és részletesen kidolgozott pályamű volt, amelyek közül számos festmény örökítette meg a sport szép pillanatain túl a nehezebb, kitartást és alázatot igénylő perceket is, megmutatva a téma megközelítési lehetőségeinek sokaságát.

Idén sem volt egyszerű dolga a 11 tagú zsűrinek, akik a téma hangulatának megjelenése, a kreatív színhasználat, a technikai kivitelezés és az alakzatok ábrázolása mellett természetesen az összbenyomást is értékelték. A végső sorrend három korosztályban, a 8-11, 12-15, valamint a 16-20 évesek körében is a shortlistre jutottak pontozásával dőlt el.

Az Alkoss szabadon művészeti pályázattal a kezdetektől az egyik nem titkolt célunk, hogy a gyerekeket kicsit kiragadjuk a tech világból és a képernyők elől, és visszavezessük őket a két kézzel való alkotáshoz. Ez idén is sikerült, miután a zsűri több száz nagyon színes és kreatív pályamű közül választotta ki a díjazottakat. Az Alkoss szabadon elismerésével hazatérő kis művészek számára a hazai kiállítások szervezésén túl idén először külföldi megjelenési lehetőséget is biztosítunk a külföldi magyar kulturális intézetek hálózatán keresztül – mondta el a múlt szombati díjátadón Horváth Norbert, az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány vezetője.

Mindhárom korcsoport 1. helyezettje a Zsolnay Porcelán külön az Alkoss szabadon pályázatára készült, Lendület névre keresztelt serlegét vehette át, amely az alkotás és a sportok szabadságát tükrözi. A szobor eozin anyagból készült, ami a Zsolnay egyik egyedülálló vívmánya fémes fényű, változatos színjátékot biztosító felülettel, amelynek köszönhetően nincs két teljesen egyforma mű, így még különlegesebbé és egyedibbé válik a díj.

A díjazott fiatal alkotók és a felajánlott díjak

8-11 éves korcsoport
I. helyezett – Tóth Laura, 2 főre szóló utazás Rómába a Római Magyar Akadémiával együttműködve
II. helyezett – Varga Lujza Panna, Avalon Park élménynap
III. helyezett – Weisz Máté, CarolynArts workshop Sávolt Karolinával és alkotócsomag
IV. helyezett – Fekete Viktória Titanilla, FTC hazai bajnoki mérkőzés skybox vendéglátás egy kísérővel, Fradi ajándékcsomag
V. helyezett – Kozma Zengő, nagy értékű alkotócsomag CarolynArts és Bodó Galéria
Az Avalon Park különdíja – Orosz Kamilla, InspiKid klubélmény és Inspibox, Csorba Anita
A REGIO Játék különdíja – Dániel Zétény, REGIO JÁTÉK ajándékutalvány és csomag

12-15 éves korcsoport
I. helyezett – Varjas Kinga Ilona, 2 főre szóló utazás Rómába a Római Magyar Akadémiával együttműködve
II. helyezett – Nagy Zsófia, Avalon élménynap, Ajándékutalvány Premiumshop24.hu-tól
III. helyezett – Kliment Villo Zselyke, Inspikid klubélmény és páros belépő a gyereknapi alkotóműhelyre
IV. helyezett – Ökrös Dávid, FTC hazai bajnoki mérkőzés skybox vendéglátás egy kísérővel, Fradi ajándékcsomag
V. helyezett – Paksa Borbála, nagy értékű alkotócsomag CarolynArts és Bodó Galéria
A CarolynArt különdíja – Tóth Molly Sarah, CarolynArt worskhop Sávolt Karolinával és Zrínyi Könyvkiadó nagy értékű könyvcsomag
A Magyar Nemzeti Galéria különdíja – Kópis Orsolya Zolna, Művészetpedagógiai foglalkozás – A magyar képzőművészet remekművei a Magyar Nemzeti Galériában

16-20 éves korcsoport
I. helyezett – Tóth-Rigler Emma, 2 főre szóló utazás Rómába a Római Magyar Akadémiával együttműködve
II. helyezett – Fanta Júlia, Budapest Park koncertbelépőre váltható ajándékutalvány
III. helyezett – Kovács Bianka, páros Sziget napijegy a Vesta Home felajánlásával
IV. helyezett – Naményi Dániel Dennis, páros Sziget napijegy a Vesta Home felajánlásával
V. helyezett – Bodrogvári-Csikó Lilla, FTC hazai bajnoki mérkőzés skybox vendéglátás egy kísérővel, Fradi ajándékcsomag
A CarolynArt különdíja – Kühn Gergő, CarolynArt worskhop Sávolt Karolinával
A CarolynArt és a Bodó Galéria különdíja – Lugosi Kincső Anna, nagy értékű alkotócsomag, Zrínyi Könyvkiadó ajándékcsomag

A legjobbnak választott pályaművek alkotóinak elismerésével nem ér véget az idei pályázat, közönségszavazás indult ugyanis múlt szombattól az alkossszabadon.com oldalon, ahol bárki leadhat egy szavazatot a neki tetsző pályaművekre. A közönségszavazás határideje: 2024. június 15-e, a nyertes pedig szintén izgalmas nyereményben részesül majd.

A pályaművek nyomtatott formában is láthatók lesznek a nyár folyamán: először a Magyar Színház mutatja be az összes beérkezett pályaművet mától június 02-ig az erzsébetvárosi Hevesi Sándor téren, majd ezt követően több város gyermekeknek szóló és nyári fesztiválja, valamint az Avalon Resort&Spa *****Superior is teret ad az alkotások nagyközönség előtti bemutatkozására. Emellett a díjazott eredeti alkotásokat szeptember közepén kiállítja a Római Magyar Akadémia, és további külföldi helyszíneken debütálnak első alkalommal az Alkoss szabadon fiatal pályázóinak pályaművei. A kiállításokról a pályázat honlapján, valamint social media felületein tájékozódhatnak.

Az alapítvány ősszel egy különleges aukción értékesíti a nyertes pályaműveket, a befolyt összegből pedig országszerte tíz óvoda részesül fejlesztő eszközökben és játékokban, az intézmények egyéni igényei szerint. A kezdeményezés jótékonysági részének megvalósulását az Örökbe Fogadok Egy Ovit Mozgalom és vezetője, Barát Hella segíti.

A pályázat szakmai partnerei és támogatói: Avalon Resort & SPA, Bodó Galéria, Budapest Park, CarolynArts – Sávolt Karolina, Dorko, dr. Jankó Tamás, Emily, FTC Labdarúgó Klub, Good Life Kft., Groupama Aréna – FTC Labdarúgó Klub, HM Zrínyi NKft., Hotel & More, HUMDA, InspiKid – Csorba Anita, Kulturális és Innovációs Minisztérium, Magyar Nemzeti Galéria, Magyar Színház, MVM, Nemzeti Sport Ügynökség, Örökbe Fogadok Egy Ovit Mozgalom, Premiumshop24.hu, QAR Fleet Solutions, REGIO Játék, Szépművészeti Múzeum, Városliget Zrt., Vesta Home, Viktoria Varga Budapest, Zsolnay Porcelán.

Az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítványról

Az alapítvány az Alkoss szabadon művészeti pályázat céljainak megvalósítására jött létre 2023-ban. A kezdeményezéssel az alapító szándéka kettős: egyrészt a fiatalok alkotásra ösztönzése, másrészt óvodai nevelési intézmények támogatása a gyerekek művészeti fejlesztése révén. Az alapítványról bővebb információ az alkossszabadon.com oldalon érhető el.

Szóljon hozzá!