ZETApress

hírportál

III. Olasz Gasztronómiai Világhét

Olasz borok a MarriottbanImmár harmadik alkalommal jelentkezik az Olasz Gasztronómiai Világhét november 19-én hétfőtől 25-én vasárnapig. Több mint 300 olasz diplomáciai képviselet és kultúrintézet szervezésében, közel ezer program valósul meg világszerte ? tudtuk meg délelőtt az Olasz Köztársaság Stefánia utcai Nagykövetségén.

Budapesten az Olasz Nagykövetség az Olasz Kultúrintézettel, az Olasz Kereskedelemfejlesztési Intézettel (ICE Budapest), az Olasz Turisztikai Hivatallal (ENIT) és az Olasz Kereskedelmi Kamarával karöltve egy olyan eseménysorozatot rendez, amelynek középpontjában az olasz minőségi konyha, az olasz vidékek története, az olasz konyhaművészet irányzatai állnak, valamint a mediterrán étrend, amely az olasz népet a világ legegészségesebb nemzetei közé emeli.

A 2015-ös Milánói Világkiállítás nyomán, Olaszország az Olasz Gasztronómiai Világhét program-sorozattal azokra a sajátosságokra szeretné felhívni a vásárlók figyelmét, amik az olasz konyhát fémjelezik: minőség, fenntarthatóság, kultúra, élelmiszerbiztonság, ételhez való jog, nevelés, identitás, termőterület, biodiverzitás. A III. Olasz Gasztronómiai Világhét főbb témái:

A mediterrán étrend népszerűsítése: a Nagykövetség honlapjára felkerülnek majd a helyi termékekből, gyorsan és könnyedén elkészíthető receptötletek is;

A 2018-as Olasz Étel Évéhez is kapcsolódva, a különböző olasz régiók bor- és gasztroturisztikai útvonalainak bemutatása;

A Pasta Pesto Day kampány népszerűsítése; a kezdeményezés a genovai Morandi híd tragikus leomlása után indult útjára: a világ különböző éttermei felvehetik kínálatukba a jellegzetes genovai fogást, a pesztós tésztát. A kezdeményezéshez csatlakozó éttermek az ebből származó bevételük egy részével Genova önkormányzatát támogatják;

Az Étel és Irodalom című színházi előadás, amelyben három színésznő mesél az ételnek az életben betöltött szerepéről a világirodalom ismert szerzőinek hangján, egy, a történelemben, a filozófiában, a pszichológiában, a zenében és a költészetben tett utazáson keresztül.

Borkóstolóval egybekötött előadás az olasz borok minőségéről;

Az eno-gasztronómiai hagyományok népszerűsítése egy online kommunikációs kampánnyal, a résztvevő partnerek honlapjain és Facebook-oldalain.

A rendezvény programjában többek közt filmvetítések, kóstolók és ízelítők is helyet kapnak a mediterrán étrend fogásaiból, valamint Pasta Pesto Day a kezdeményezéshez csatlakozó éttermekben. A rendezvény teljes programja elérhető azon olasz köz- és magánintézmények honlapjain, amelyek hozzájárultak a program megvalósulásához. Egy Hippokratész idézettel zárva: Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered! Szponzorok: Caffé Canto di Ponté, Dolcissima, La Fabbrica, Buono.

Szóljon hozzá!