ZETApress

hírportál

Zsuzsa novellái

A mai napon jelent meg Csisztu Zsuzsa: Kisgyerek, kis gond. Ez valami vicc? című érzelmes, izgalmakkal teli, kedves és őszinte, valós családi történeteken alapuló novellagyűjteménye az Alexandra Kiadó gondozásában, amely bepillantást enged szerzője életének ügyes-bajos, de ugyanakkor örömteli hétköznapjaiba.

Természetesen Zsuzsa szakmai énje is hangsúlyt kap mindjárt a könyv borítóján is, hiszen egy sikeres nőnek manapság meg kell találnia az egyensúlyt a karrier és a család között. Bekukkanthatunk a kulisszák mögé, hogy a népszerű moderátorként, újságíróként, sport -szakjogászként vagy éppen sportdiplomataként is elismert műsorvezető hogyan éli mindennapjait, hol vásárol, mit főz, hogyan igyekszik a férjével, dr. Ketskés Norberttel együtt ? aki orvos és a táplálkozás-tudományi szakember ?, közös erővel elkerülni a hétköznapi csapdákat, nehézségeket, fájdalmakat.

? Nem tudjuk mi a tutit, Sőt a totót sem. Egyáltalán semmilyen megmondóemberkedésre ne számítsatok, ha kézbe veszitek ezt a kis, kedves családi sztorigyűjteményt. De talán készülhettek néhány szívből jövő jelenetre és a ti életetekben is felismerhető szituációra. Olykor bájos, máskor ciki szülői bénáskodásokra és tépelődésekre. Ráismerhettek az állandó útitársként mellénk szegődő dilemmáinkra és töprengéseinkre is, hogy vajon jól csináljuk-e mindazt, amit szülőként alkotunk. Fogalmunk sincs.

Garanciát senki nem ad semmire. Ez egy ilyen utazás, erre fizettünk be, és nincs az az utazási iroda, amelyen számon kérhetnénk a szolgáltatást. Mert azt mi magunk nyújtjuk, jól vagy rosszul. Mi is hibázunk, mert szülők vagyunk. De szeretettel tesszük mindezt, veletek együtt. Gyertek velünk ezen az úton, elevenítsük fel együtt az első tíz édes, olykor kesernyés, kacagás és sírós év történeteit. Képernyőtől mentes, kellemes, papírillatú perceket kívánok! ? olvashatjuk a hátsó borítólapon

Csisztu Zsuzsa új, 256 oldalas családi novellás kötetében kendőzetlenül és retusálás mentesen ír az anyává válás fizikai változásainak elkerülhetetlen és méltóságteljes fejezeteiről, miközben a gyermekre vágyás pillanatától kezdve a kiskamaszok neveléséig tartó időszakot egy olyan szokatlan perspektívába helyezi, ahogyan azt manapság ritkán látni. ? Nem vagyunk tökéletesek, de mi nem is akarunk annak látszani ellentétben a mai csili-vili közösségi médiavilágban sugárzott képpel! ? vallja a könyv szerzője.

De hogy mennyire nem könnyű manapság az oly divatos multiteszkinget, vagyis a több szerepben is helytállást jól csinálni, ennek a megtárgyalásához nagyszerű és roppant hiteles beszélgetőpartnereket is hívott Zsuzsa, dr. Völgyesi Gabriella, Kovács Katalin és Szécsi Zoltán személyében, akikkel együtt egy pódiumbeszélgetés keretében meséltek délelőtt a Superfly Budapestben saját tapasztalataikról, Zsuzsa könyvének fejezeteire hangolódva.

A legszebb és legnehezebb utazás a szülővé válás

A két fiúgyermeket nevelő sztáranyuka, Völgyesi Gabi élete is fenekestől felfordult a gyerkőcök születésétől fogva. ? Sose kellett korán kelnem, de mióta iskolás a fiam, azóta minden nap már hatkor fent vagyok Ennek ellenére mondhatni lakomázunk reggel, mert fontosnak tartjuk a közös étkezéseket, az együtt töltött idő számunkra a legértékesebb. Olyan anyuka vagyok, aki hű az elveihez. Igyekszem például a gyerekek életét ? amennyire lehet ? egészségessé és kütyümentessé tenni. A tabletezés, számítógépezés helyett sokat mesélünk, olvasunk, vagy kirándulunk. Hiszek benne, hogy a gyerekekkel töltött értékes játékidő kifizetődik majd ? mondta a Unique énekesnője.

Kovács Katalin háromszoros olimpiai kajakozó bajnokunk január végére várja második gyermekét. Ezúttal is úgy szeretné szervezni az életét, hogy beépüljön a napi rutinba az Énidő. ? Nem vagyok egy otthonülő típusú anyuka. Azt gondolom, hogy a gyereknek is kell, hogy legyen anya mentes időszaka és nekem is szükségem van arra néha, hogy más fajta célokat tűzzek ki magam elé és azokért tudjak dolgozni ? mesélte el Kovács Katalin, aki kislánya megszületését követően szerette volna visszaállítani a sportot az életébe. Ehhez pedig a férjétől is maximális segítséget és támogatást kapott.

A háromszoros édesapa Szécsi Zoltán a végeláthatatlan edzések és mérkőzések mellett, teljes értékű apukaként vesz részt a gyereknevelésben. ? Nyilván sok fáradsággal jár apának és szülőnek lenni, de mindez semmi a mérkőzések stresszéhez és fáradságához képest. Sőt! Ennél jobban eső fáradság nincs is a világon. Életem legszebb pillanataiként gondolok azokra a reggelekre, amikor én viszem óvodába a kisfiamat. Ez nálunk már rituálévá vált. Úgy alakítottuk az életünket, hogy ez is része legyen a hétköznapoknak ? tette hozzá az ötkarikás, aranyérmes pólókapus.

Természetesen a sport is nagy hangsúlyt kapott a sajtóbemutatón. A tévés műsorvezető azt a kérdést járta körbe, hogy mennyire kell, hogy meghatározó szerepet kapjon a mozgás a gyerek életében a folyamatosan változó kompetenciák közepette. Tereljük-e őket a nyelvek, az informatikai ismeretek felé, vagy legyen belőle inkább orvos, vagy művész? ? Szerintem először fel kell mérni, hogy milyen irányba szeretne elmozdulni a gyerek és abba az irányba terelgetni, hiszen arra nyilván sokkal könnyebb, mint másfelé. Úgy gondolom, hogyha élvezi a sportolást, akkor mindenféleképpen jó, ha csinálja, hiszen 20-22 év az a kor, amíg képesek vagyunk a sport által nevelni a testünket. Addigra épül ki rendesen a keringés, az izomzat, a csontozat és minden más is ? mondta el a három gyermekes olimpikon.

A beszélgetés végén abban mindannyian egyetértettek, hogy habár rengeteg kétséggel, fejfájással és aggodalommal jár a szülői lét, az anyaságnál, valamint apaságnál szebb és teljesebb utazásban még egyikőjüknek sem volt része. Csisztu Zsuzsa ezt az érzést, a gyereknevelés ügyes-bajos, de ugyanakkor örömteli pillanatait mutatja be könyvében és helyezi a gyermekre vágyás pillanatától a kiskamaszok neveléséig tartó időszakot egy szokatlan perspektívába.

Szóljon hozzá!