ZETApress

hírportál

Jubilál a Virág-galéria

Semmi szétzúzásaReigl Judit: Semmi szétzúzása című alkotása is szerepel a 20 éves fennállását ünneplő Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján, amelyet október 5-én pénteken 18 órától rendeznek a Budapest Kongresszusi Központban ? tudtuk meg délelőtti tájékoztatójukon.

A Virág Judit Galéria 1998. október 5-én tartotta első aukcióját. Húsz évvel később, a galéria jubileumi árverésén 212 tételt kínálnak az érdeklődőknek ? mondta el Virág Judit, a galéria vezetője. Felidézte, hogy az első aukcióidején még csak egy 40 négyzetméteres galériával rendelkeztek a Falk Miksa utcában, a képeket adagonként szállították a fotóműhelybe, az aukciós kiállítást pedig a Kongresszusi Központ folyosóin rendezték meg. 2003-ban vásárolták meg a jelenlegi tereket, ma a 800 négyzetméternél is több területen irodák, műhelyek és könyvtár is működik.

Az elmúlt két évtizedben 62 aukciót, 40 nonprofit kiállítást rendeztek, számos kiadványt jelentettek meg, ingyenes tárlatvezetéseket és múzeumpedagógiai foglalkozásokat, valamint több szabadegyetemet is tartott a galéria. Fennállásuk óta 37 életműrekordot állítottak fel és ötször döntötték meg az aukciós rekordot. Az első aukción Rippl-Rónai József: Zorka kék köves gyűrűvel című festménye, amelynek kikiáltási ára hárommillió forint volt, 21 millió forintért kelt el. Az addigi aukciós rekordot Tihanyi Lajos egyik képe tartotta a BÁV-nál 12 millió forinttal. A jelenlegi magyarországi csúcs 2012-ben született. Csontváry Kosztka Tivadar: Traui látkép naplementében című festménye 240 millió forintért talált gazdára.

A magyarországi árverések történetének 12 legértékesebb magyar festményéből kilenc fűződik a galéria nevéhez. Az első helyen álló Csontváry-festmény után Munkácsy: Poros útja és Tihanyi Lajos: Pont Saint-Michel című képe következik a rangsorban. Ebbe a négyesbe bekerülhet Rippl-Rónai József is, akinek ott van a helye a legjobbak között. Az aukció egyik kiemelt műve Rippl-Rónai József úgynevezett kukoricás korszakából való Pihenő Fenella című festménye, amelyet 60 millió forinttól kínálnak az érdeklődőknek.

Kelen Anna művészettörténész elmondta, hogy Reigl Judit Franciaországban élő festőművész Semmi szétzúzása című képének kikiáltási ára 36 millió forint. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Kossuth-díjas művész festményeinek ára 15 év alatt mára 300-500 ezer euróig emelkedett. Rippl-Rónairól elmondta, hogy az utóbbi években a párizsi Musée D’Orsay is vásárolt két Rippl-Rónai-képet a kukoricás korszakból, amelyek a múzeum állandó kiállításán szerepelnek. Kiemelte még Bortnyik Sándor: Vörös palack című absztrakt csendéletét, amely 1923-ban készült Weimarban, érdekessége, hogy a művésznek csupán három csendélete van magántulajdonban. A kép kikiáltási ára 30 millió forint.

Törő István, a galéria másik vezetője elmondta, hogy a jubileumi árverés előtt meglepetés koncerttel várják az érdeklődőket, az árverés vásárlói között pedig negyven értékes nyereményt sorsolnak ki. Két műtárgy is gazdára talál: egy Berény Róbert-festmény és egy Zsolnay-kerámia, melyek értéke meghaladja a tízmillió forintot. Idén november 8-án második alkalommal rendeznek Zsolnay-tárgyakból aukciót, amelyen egy Bécsből és egy New Yorkból érkező gyűjteményt árvereznek el. A jubileumi aukciós kiállítás szeptember 22-én szombattól október 4-én csütörtökig tekinthető meg ingyenesen a Falk Miksa utca 30-beli galériában.

Szóljon hozzá!