ZETApress

hírportál

Novellák a buszmegállókban

Megismertük a buszmegállós novellapályázat idei győzteseit. Rekordszámú pályamű, kiemelkedő színvonal ? ma délelőtt kihirdették az Álljon meg egy novellára! pályázat idei végeredményét. A közönségszavazás pedig ma délben elindult.

A Magvető Caféban adták át a JCDecaux Hungary novellaíró pályázatának ez évi díjait. A múlt évhez hasonlóan idén is húsz pályaművet választott ki a zsűri, amelyeket hamarosan a busz- és villamosmegállókban olvashatunk majd Budapest belvárosában és a megyeszékhelyeken. Bár a beérkezett pályamunkák számát és minőségét illetően már a tavalyi kiírás is felülmúlta a reményeket, Magyarország piacvezető out-of-home médiavállalata az idén is arra törekedett, hogy tartalmasabbá és kellemesebbé tegye a buszra és villamosra várás perceit ? ezért hirdette meg tavasszal újra az irodalmi kezdeményezést.

? A 2017-ben beérkezett 2500-nál is több, 3800 novella érkezett az idei kiírásra, ráadásul a mezőnyt a tavalyinál is magasabb színvonal jellemezte ? mondta el Samu Tímea, a JCDecaux Hungary vezérigazgatója. Úgy vélte, a kezdeményezéssel a JCDecaux nem csupán igényes kultúrához segíti hozzá az utazóközönséget, hanem azt is sikeresen bizonyítja, hogy a citylight egy élő és sokoldalú médium. Összehasonlításképpen elmondta, hogy 2017-ben közel egymillió olvasóhoz jutottak el a legjobb alkotások.

Az idei mezőnyben visszatérő témaként foglalkoztak a szerzők az emberi kapcsolat nehézségeivel, amit a digitalizáció is egyre erősít. Ugyanakkor örömteli, hogy kiemelt témaként jelent meg a generációk közötti viszony, jöttek elő elődjeink régi történetei. A novellák sajátos, aktuális látleletet rajzoltak ki korunk Magyarországáról, a kisebb-nagyobb, hétköznapi történésektől egészen a nagy sorskérdésekig.

? Idén több szerethető szöveget olvastam. Tavaly a meghökkentés, az abszurd dominált a döntős szövegeknél, idén a mikrotörténések, az élet finom apróságai kerültek előtérbe. Volt néhány nyelvi meglepetés is, ahol különböző, össze nem illő regiszterek keveredtek, de ebből kevesebb. Az biztos, hogy ez volt a magyar irodalmi pályázatok történetének egyik legnépszerűbbike ? emelte ki Grecsó Krisztián a zsűri elnöke. Az idei nyertesek:

I. helyezett Ecsédi Orsolya: Lakásétterem című művével
II. helyezett Till Zsóka: Fékezett habzás című novellájával
III. helyezett Balázs Attila: Szoboravatás című írásával

Ecsédi Orsolya eddig ifjúsági regényeiről és meséiről volt ismert. A II. helyezett Till Zsóka ellenben sohasem írt: neurológusként dolgozik. A III. helyezett Balázs Attila egy PR-ügynökség marketingese jelenleg, korábban viszont nyelvészetet tanult. Az eredményhirdetésen az első három helyezett pályaművét Mácsai Pál színművész olvasta fel. Az I. helyezett háromszáz-, a II. kétszáz, a III. pedig százezer forintot kap a díj mellé. Az eddigiektől eltérően ebben az évben Különdíjat is kiosztottak, a Líra Kiadó elismerésében Pölzman Péter: Tájékoztató című írása részesült. Péter idegenvezető és háromgyermekes apuka, aki saját bevallása szerint lopott órákban szokott írni. A húszas shortlist szerzői között ott találjuk a Jégkorszak együttes szövegíró-dalszerzőjeként ismert Hó Mártont, Kőrössy P. József erdélyi költőt, Kocsis M. Brigitta televíziós műsorvezetőt és Haász János újságíró-költőt is.

A közönségszavazás ma délben elindult. A JCDecaux közönségszavazást hirdetett a novellaíró pályázathoz kapcsolódóan. A szavazatokat a pályázatra beérkezett és a zsűri által legjobb 20 novellára lehet leadni, kizárólag online, a novellaíró pályázat weboldalán ma déli 12 óra és július 17-e kedd déli 12 óra között. A játék időtartama alatt a legtöbb szavazatot kapott novella szerzője Közönségdíjban részesül. Bővebb információ a közönségszavazásról idekattintva található. Az idei 20 döntős szerző és a novellájuk címe:

Bagi Orsolya: Ifjúkor
Balázs Attila: Szoboravatás
Bábos Veronika: A magyar búbusz
Bereményi Benő András: Szép idők, 1996
Deák Virág: A kávéillatú fiú
Dr. Tóth Tamás: Lízing-gyerek
Ecsédi Orsolya: Lakásétterem
Fodor Klaudia: Mircea
Haász János: Ő lehetne az, hogy Chuck Norris
Hó Márton: Te vagy egy szikla
Kocsis M. Brigitta: Hét perc
Kőrössy P. József: Akkor jó, ha nincsen semmi
Mailáth Nóra: Tethys Budapesten
Nagy Mari Anna: Mi az élet értelme?
Nagy Eszter Hanna: A Papírváros
Oláh Kata: Instagram
Pölczman Péter: Tájékoztató
Schmöltz Margit: Flitter
Till Erzsébet: Fékezett Habzás
Véssey Miklós: Az ország legkisebb óriása

Szóljon hozzá!