ZETApress

hírportál

Belvárosi Hello Wood

POP-UP park: Sportolj Budapest oázisában! A Fővárosi Önkormányzat idén is átadta a POP-UP parkot. Innovatív és egyben művészi arculatváltáson esett át tavaly nyáron a Városháza park, Budapest egyik legfrekventáltabb belvárosi köztere. Fotóink Leiner András és Lantai József felvételei.

Az idén is megépülő POP-UP parkban ezúttal a sport került előtérbe, hiszen több kihelyezett eszköz segítségével mozoghatunk a szabad levegőn éjjel-nappal. A park helyszíne lehet egy délelőtti megbeszélésnek vagy akár munka utáni szabadtéri edzésnek is, így nem csak lemerült telefonunkat, de magunkat is feltölthetjük a pálmafák árnyékában. A Budapest Főváros Önkormányzata támogatásában megvalósuló POP-UP park nem a hagyományos értelemben vett közterületi modernizáció, hanem egy, immár második alkalommal visszatérő városfejlesztési kuriózum Budapest szívében.

A térátrendezés a nemzetközileg is ismert és elismert Hello Wood partnerségével történt, akik a korábbi munkáikhoz hasonlóan egyedülálló ötletekkel tervezték át a parkot. A BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft-vel karöltve kialakított színes rongyszőnyegeket idéző ?hullámvonal? mottójú installációjuk, mozgalmas felületekkel egészíti ki és új közösségi funkciókkal tölti fel a tér meglévő elemeit, a fák lombjait bővítő árnyékoló vitorlák pedig tovább növelik a hűsölésre alkalmas területeket. A fociláz a parkot is elérte, így a helyet kapott a focivb-re reflektáló lelátó installáció is. ? A korábbi évhez képest, a visszajelzésekre reagálva jelentősen növeltük az ülő és árnyékoló felületet, amelyet még különleges növényvilággal és esti fényekkel egészítettünk ki ? emelte ki Ráday Dávid a Hello Wood társalapítója.

? Biztos vagyok benne, hogy a budapestiek és a turisták nagy örömmel fogják használni a parkot, ami egy új budapesti attrakció a nyári időszakban. A POP-UP Park jó példája, hogy a jövő technológiai újításai, egyedi közterületi megoldások révén egy olyan városi tér alakítható ki, ami messze túlmutat önmagán és valódi közösségi teret hoz létre a Városháza előkertjeként, játszva a tér adta lehetőségekkel, formákkal és a fa egyedi megmunkálási megoldásaival. A Fővárosi Önkormányzat támogatásában megvalósuló POP-UP park nem hagyományos értelemben vett közterületi modernizáció, hanem egy ideiglenes városfejlesztési kuriózum ? mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.

Az idei év különlegességeként ? utalva Budapest 2019-es Európa Sport-fővárosa címére ? a fókusz a sportoláson, a szabad levegőn való mozgáson van, erre igyekeztek felhívni a figyelmet a szervezők a különböző sporteszközök telepítésével. A szezonális újratervezésben az aktív kikapcsolódásra vágyók igényeit kielégítő teqball és ping-pong asztal idén is helyet kapott. A HardBodyHang jóvoltából kihelyezett street workout eszköz egy olyan tornapálya, melyet amatőr és profi sportolók egyaránt tudnak használni. A street workout reneszánszát élő mozgásforma, melynek népszerűsége épp az egyszerűségében rejlik. A városi környezet számára tervezett tornapálya bárki számára elérhetővé teszi a mozgást a szabad levegőn. A közösségi sport és az együttmozgás, valamint az ingyenes sportolási lehetőség a város szívében igazi kuriózum Budapest életében. A testmozgáson kívül az agyunkat is tornáztathatjuk a parkban, hiszen az építők több sakktáblát is kihelyeztek.

Kovács Katalin olimpiai, világ és Európa-bajnok kajakozó harminc éves sportmúlttal a háta mögött a sportolás fontosságára hívta fel a figyelmet beszédében, és kiemelte, hogy minden sportszerető ember csak örülhet egy ilyen parknak a város szívében, ami lehetővé teszi a mindennapi mozgást. ? Kalandra fel, sportoljunk rendszeresen, és éljük át azt, amit a sportolás ad nekünk; testnek, léleknek és az egészségünknek egyaránt! ? zárta köszöntőjét minden idők legeredményesebb női kajakozója.

Különlegessége még a parknak egy magyar startup, a Platio által fejlesztett speciális járható napelem. Segítségével a parkban pihenők 100% helyben termelt zöld energiával tölthetik fel mobiltelefonjaikat, laptopjaikat. A technológia emellett kerti térkőként otthonokban is alkalmazható mint egyedi napelemes rendszer.

Szóljon hozzá!