ZETApress

hírportál

Muzsikál az erdő

Muzsikál az erdőMátrai Művészeti Napok lesznek június 30-án szombattól július 8-án vasárnapig ? tudtuk meg délelőtt az Erkel Ferenc Színház I. emeleti Bernáth-büféjében, ahol Szokolay Dongó Balázs dudaszólójában is gyönyörködhettünk. A Bartók Béla gyűjtéséből készült Elindultam szép hazából… című CD-je éppen ma jelent meg.

Klasszikus és népzenei koncertekkel, vezetett erdei sétákkal, ismeretterjesztő előadásokkal, képzőművészeti kiállításokkal, sport és gyerek programokkal várja a közönséget kilenc napon át egy felvidéki és nyolc hazai helyszínen a Mátrai Művészeti Napok rendezvénysorozat, melyet a Muzsikál az erdő sorozat keretében rendezik meg, amelynek célja, hogy a térség lakóinak, valamint az érdeklődőknek olyan aktív szabadidő eltöltési formát kínáljon, amelyben egyformán hangsúlyos szerepet kap a természetvédelem, a fenntartható életmód és a kultúra ? fejtette ki a Szabó Lajos erdőmérnök, a sorozat fő-szervezője a rendezvényről.

Kiemelte, hogy a programokon több mint 500 zenész, művész, erdész, természetvédő működik közre és a közismert előadók mellett bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a térség művészeinek, ifjú tehetségeinek. A kilenc nap alatt olyan előadók várják a látogatókat, mint például Pál István Szalonna és bandája, Csík János és a Mezzo, a Vox Mirabilis Kórus, a Misztrál együttes, Kollár-Klemencz László, Szalóki Ági, Palya Bea, az In Medias Brass rézfúvós quintett, a Muzsikás Együttes vagy a Talamba Ütőegyüttes.

Füleken többek közt szakvezetéses erdei sétával készülnek, de lesz motolla kézműves műhely gyerekeknek, Taron és Fenyvespusztán teljesítménytúra, kézműves foglalkozások, gyermekkoncert, erdei néptánc-bemutató és táncház, borkóstoló várja a közönséget, Mátraverebély-Szentkút pedig többek közt népi kézműves foglalkozást, interaktív folklórszínházi előadást és templomkoncertet szervez. Mátraalmáson az erdőgazdálkodás és természetvédelem kapcsolata lesz az erdei séta témája, Szurdokpüspökiben Gubis Ferenc makettkiállítása lesz látható a település nevezetességeiről, a vezetett sétán pedig az erdei életközösségekről lesz szó.

Az abasári erdei koncerten Szokolay Dongó Balázs saját népdal-feldolgozásai mellett Bartók- és Kodály-átiratokat játszik, a Kékestetőn Lénárt László szobrászművész Az erdő üzen című kiállítása nyílik meg, Gyöngyöspatán Molnár László festőművész tárlata lesz látható, Gyöngyöstarján pedig többek közt tájfutó versenyt, ringató foglalkozást, környezettudatos divatbemutatót és erdei kerékpártúrát is rendez. Mindezeken túl az összes helyszínen lesz többféle tematikájú erdei séta, számos gyerekfoglalkozás, klasszikus és népzenei koncertek, táncbemutatók az erőkben, és bemutatkoznak a helyi termékek, a térségre jellemző gasztronómiai ínyencségek egyaránt. A sajtótájékoztatót követően mátrai fehér és rozé borral mi is koccinthattunk.

Szabó Lajos elmondta azt is, hogy az idén öt pályázatot is hirdettek a 15. évfordulóhoz kapcsolódva. A Vox Mirabilis Közhasznú Kulturális Egyesülettel közösen egy zeneszerzői pályázatot írtak ki új kórusmű megalkotására; a gyerekek szabadon választott technikával készült munkáit a gyerekrajz-pályázaton várták; a képzőművészeti pályázatot magyarországi és határon túli festőművészek, grafikusok, szobrászok, iparművészek, keramikusok számára írták ki; az erdő szeretetét, az erdő és a zene kapcsolatával feldolgozó művészi fényképeket a fotópályázatra várták; valamint egy irodalmi pályázatot is kiírtak a program szellemiségével összefüggő alkotások elkészítésére. Az eredményhirdetéseket a Muzsikál az erdő különböző rendezvényein, a Mátrai Művészeti Napok mellett a Kőrösök völgyében rendezett programokon tartják szeptember végén.

Kecskeméten kezdődött a 15. programsorozat

A kecskeméti Nyíri erdőben, majd Lakitelek-Tőserdőn kezdődött a Muzsikál az erdő 15. évadjának programsorozata május 26-27-én. Az idén is három térségben jelentkező Muzsikál az erdő rendezvény célja az erdő és a zeneművészet erejével a fenntartható, környezettudatos életvitelre buzdítani a programok résztvevőit. Ennek jegyében a Muzsikál az erdő a hírös városban elnevezésű programsorozat szervezői május 26-án szombaton a Nyíri erdei Vackor Vár Erdei Iskola területén a gyermekeket kézműves- és sportfoglalkozásokkal, valamint a Ciróka Bábszínház és a Lóca Együttes műsorával várták.

A Millenniumi Hársfakör lombkoronája alatti erdei koncert első fellépőjét, az In Medias Brass rézfúvós quintettet a Zoord Zenekar követte, amelynek tagjai ősi hangszerekkel és emberi hanggal teremtettek csak rájuk jellemző zenei világot. Zárásként a Fonó Zenekar a magyarság és a Kárpát-medence népeinek zenéjét hozta el a Nyíri erdőbe. A nap során volt még kerékpártúra, erdei séta népzenei meglepetésekkel, helyi termékek bemutatója és vására, valamint megnyitották a 2017-es fotópályázat nyertes képeiből rendezett Muzsikál az erdő elnevezésű kiállítást is.

Különösen színes, gazdag gyermeknapi programokkal készültek május 27-én vasárnap Lakitelek-Tőserdőn, a Holt-Tisza partján. A kilátogató családokat kézműves foglalkozások, bábelőadás, sárkányeregetés, íjászat, lovagoltatás, táncoktatás, hangszerbemutató, gyermekkoncertek és környezettudatos divatbemutató szórakoztatta. A Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai szakvezetéses erdei sétákkal és kenuzással várták az érdeklődőket, a sportolni vágyók pedig szervezett kerékpártúrával érkezhettek a helyszínre. Aznap derültek ki a Muzsikál az erdő 2018-as gyermekrajz-pályázatának eredményei is, a legjobb alkotásokból kiállítás nyílt. Fellépett a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, Csík János és barátai, Petruska, valamint a Kecskemét Táncegyüttes. A Kecskemét környéki programsorozat a fentebb említett a Mátrai Művészeti Napokkal folytatódik, majd szeptember végén a Körösök völgyében, a gyulai Városerdőn és a partiumi Nagyvárad közelében, Püspökfürdőn zárul.

Szóljon hozzá!