ZETApress

hírportál

Nagy durranás lesz Tatán!

Tatai Patara 1597. Török kori Történelmi Fesztivál lesz május 18-20-án Tatán ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a Stefánia-palota ? Honvéd Kulturális Központ I. emeleti Intarzia-termében. Fotóink Lantai József felvételei.

A ZOFI Rendezvényszervező Kft. neves múzeumi szakemberek és történészek támogatásával 11. alkalommal rendezi meg a Tatai Patara 1597. Török kori Történelmi Fesztivált. A rendezvény az 1597-es sikeres tatai ostrom és gróf Pálffy Miklós hadvezéri tevékenysége előtt tiszteleg. Helyszínük ? a korábbi évekhez hasonlóan ? a Tatai Vár és az Esterházy tér. A kerettörténet szerint az 1594-ben kirobbanó újabb háborúban Tata négybástyás vára török kézen van és komoly akadálya sikeres dunántúli keresztény hadmozdulatok indításának. A hadi kudarcokat látva gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány furfangos tűzmestereinek segítségével cselvetésre szánja magát, és 1597-ben kapupetárdával kopogtat be a várkapun.

A korhű ruhák, haditechnikai eszközök és autentikus csatajelenetek egyedülálló élményt garantálnak a nézők számára. Valóságos időutazás! A Tatai Patara 1597. Török Kori Történelmi Fesztivál egyre különlegesebb programokkal várja az érkezőket. Belemerülhetünk a XVI-XVII. század életének mindennapjaiba, kipróbálhatjuk magunkat a korabeli mesterségekben vagy az akkori ételek készítésében is. A kóstolók után borral, serbettel vagy hűs forrásvízzel olthatjuk szomjunkat. Múltidéző kiállítások, katona-zenekari fesztivál, lovasbemutatók, török kávékóstoltatás és gyönyörű hastáncosok várnak bennünket. Még a szigorúan őrzött hárembe is bepillantást nyerhetünk; a korhű vásári forgatag pedig mutatványosokkal, tűzzsonglőrökkel és a Nánai Sólymos Vitézek vidám, történelmi színielőadásaival varázsol el minket.Mindeközben sarkantyú peng, szoknya lebben a Borudvarban, ahol a néptáncosok táncházzal és rangos Nemzetközi Néptánc találkozóval készülnek az eseményre.

A kontraszt kedvéért, a 25. Klapka György Lövészdandár is felvonultatja legmodernebb haditechnikai eszközeit. A Tatai Patara 1597. idén 11. alkalommal varázsolja el az idelátogatókat több mint 500 hazai, cseh, szlovák, lengyel, fin, német, osztrák és olasz hagyományőr, valamint több száz további közreműködő egyedülálló összefogásának köszönhetően. A monumentális csata-jelentekben pikások, muskétások, janicsárok, azabok, seymenek és pattantyúsok mutatják be harci tudományukat a korabeli taktikának megfelelően.

A szórakozás és az élményszerű történelmi fejtágítás egyszerre adatik meg a látogatóknak, a gyermekek számára pedig a tanulás egy teljesen új dimenziója nyílik meg. Aprajafalvában kézműves foglalkozások, csepűrágók tábora, valamint népi játszótér várja a kicsiket. Idén a korábbi évek nagy sikereinek köszönhetően ismét lesz Diák-Patara, ami egy csoportos időutazás, egy élő történelem óra. Természetesen a tanóra nem klasszikus értelmében véve kerül lebonyolításra. Korabeli környezetben várjuk az érdeklődőket, akik aktívan (kipróbálva, megkóstolva, felvéve, felépítve vagy éppen lerajzolva) tapasztalhatják meg az adott kor szokásait, mindennapjait.

A hangsúlyt a kalandra, a játékra és a történelmi hűségre helyezzük, amiről történészek, muzeológusok, hagyományőrök, múzeumpedagógusok gondoskodnak. Egy-egy állomáshely a török hódoltság korának egy-egy szimbolikus helyszíne, ahova a gyerekek térkép segítségével jutnak el, s ahol a foglalkozás kiscsoportos munkával zárul. A programmal a tanterv egy ? tapasztalataink szerint ? nehezen tanítható részének aktív feldolgozásával tudunk segíteni minden tanuló-korosztály számára. Tudomásunk szerint komplexitásában eddig egyedülálló projekttel próbálunk segíteni a történelemoktatásban. Maradandó élményt és használható tudást igyekszünk nyújtani egy festőien szép környezetben. Lépjenek ki a hétköznapok egyhangúságából, és jöjjenek el a csaták zajától hangos századokba! Találkozzunk Pünkösdkor a Tatai Patarán! Garantáltan nagy durranás lesz!

Szóljon hozzá!