ZETApress

hírportál

Együtt lenni, együtt tenni jó!

Közösségek HeteMájus 7-én indul a Közösségek Hete. Közel nyolcszáz programmal több száz településen várja az érdeklődőket a jövő hétfőn induló országos rendezvénysorozat. Az idén második alkalommal meghirdetett egy hetes programsorozat középpontjában a közösségi akció, a közös tervezés és cselekvés áll.

A Közösségek Hete az együttműködő, értékközpontú társadalmat ünnepli, és felhívja a figyelmet a közösségi kezdeményezésekre, arra, hogy Együtt lenni, együtt tenni jó! Idén ünnepeljük a Kulturális Örökség Európai Évét, amelynek gondolatiságához és céljaihoz a Közösségek Hete is kapcsolódik. A Közösségek Hetét a Cselekvő közösségek ? aktív közösségi szerepvállalás EFOP-1.3.1-15-2016-00001 kiemelt projekt keretei között a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ? Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciuma hirdette meg.

Az Országos Széchényi Könyvtár Dísztermében a ma délutáni beharangozó sajtótájékoztatón dr. Tüske László, az OSZK főigazgatója kiemelte, hogy a könyvtárak mindig szerves részei voltak a közösségnek, amelyet szolgáltak. Közösségek építése, közösségi kezdeményezések befogadása és ösztönzése a könyvtárak számára lehetőség arra, hogy olyan célkitűzéseket támogassanak, amelyek országos és helyi szinten, valamint az egyének számára is fontosak. Ezt követően a könyvtári terület Közösségek Hetéhez kapcsolódó legérdekesebb programjait mutatta be.

Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese ismertette a Közösségek Hete eddigi eredményeit, sikereit, fő célkitűzéseit és üzenetét, a meghirdetett tematikákat, kiemelve néhány érdekes, figyelemfelkeltő programot. Végezetül Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója beszélt a közművelődési intézmények társadalom-, kulturális- és gazdaságfejlesztő szerepéről, valamint ennek az építő folyamatnak a helyi közösségekre gyakorolt hatásairól.

A Közösségek Hetére idén 350 településről 800 rendezvénnyel jelentkeztek a közösségek, civil szervezetek, kulturális intézmények, települések szakmai és közönség programokkal egyaránt. A meghirdetett tíz tematika közül a legnépszerűbb a rendezvénysorozat mottóját is adó Együtt lenni, együtt tenni jó, amely egy jó ügy érdekében közösen elvégzett tevékenység megvalósítását tűzte ki célul. A Cselekvő közösségek projekt átfogó célja, hogy segítse a települések önkormányzatai, kulturális intézményei és lakosai közötti kapcsolatok erősítését.

A rendezvénysorozatra helyi közösségek, kulturális intézmények és civil szervezetek jelentkezhettek olyan programokkal, amelyek kifejezik a közösségi összetartozást és a közösségben rejlő értékeket, valamint ráirányítják a figyelmet a helyi kezdeményezésekre. A programokról bővebben a Közösségek Hete honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők, ahol a keresést megyék szerinti szűrés is segíti. Számos színes programajánló az esemény Facebook-oldalán is megtalálható. Az országos rendezvénysorozat május 7-én hétfőn a Kiskőrösi Közúti Szakgyűjteményben kupolaépítéssel, kerékpáros felvonulással és kiállítás megnyitóval kezdődik.

Szóljon hozzá!