ZETApress

hírportál

300 fellépő a ZsiMű-n

Húsznál is több összművészeti programmal, koncertekkel, kiállításokkal, táncesttel és színházi előadásokkal várja a közönséget május 28-a hétfő és június 10-e között a 3. Zsidó Művészeti Napokon. Mottójuk: régi is, új is, jewish!

A több mint 300 művész között fellép idén Ónodi Eszter, Szulák Andrea, a Hot Jazz Band, a Budapest Jazz Orchestra, Dés László, Mácsai Pál, Kern András, Horgas Eszter, a Budapest Ragtime Band, Sárik Péter, valamint az Örkény Színház művésznői is ? hangzott el délelőtt az Akácfa utcai Mazel Tov Étteremben, ahol a jó hangulatot a Mongooz and the Magnet-zenekar alapozta meg. A jelenlévőket Yossi Amrani, a megalakulásának 70. évfordulóját ünneplő Izrael Állam nagykövete és Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere üdvözölte. Fotóink Lantai József felvételei.

Vadas Vera, a fesztivál művészeti igazgatója kiemelte: a fesztivál célja, hogy új tehetségeket kutasson fel és minél többet merítsen a zsidó kultúrából. Elmondta, hogy a május 28-i nyitónapon különleges koncertdrámát láthatnak a nézők a Vígszínházban Defiant Requiem ? Verdi Terezínben címmel, amely a Theresienstadt-i koncentrációs tábor rabjainak állít emléket, akik Giuseppe Verdi: Rekviemjét egy csempészett kotta segítségével és egy zongora kíséretében tizenhatszor adták elő 1943/44-ben. A 150 fős kórus egyre fogyott, ahogy időről időre Auschwitzba deportálták tagjait, 1944 októberére a kórus már csak 60 főből állt. Az utolsó előadás után mindnyájukat elhurcolták és kevés kivétellel meggyilkolták őket Auschwitzban. Murry Sidlin koncertdrámáját maga az alkotó vezényli, miközben a zenéjével párhuzamosan hallhatják a nézők a néhány túlélő kórustag beszámolóját, és mutatnak be részleteket abból az 1944-es náci propagandafilmből, amellyel az egész világot meg akarták téveszteni a koncentrációs táborban uralkodó körülményeket illetően.

Május 29-én a MOMkultban Emilio Aversano ad zongoraestet Korcsolán Orsolya hegedűművész közreműködésével, a műsorban Scarlatti F-dúr szonettjétől, Beethoven Vihar-szonátáján át, Schubert, Chopin és Mendelssohn kompozícióin keresztül Alberto Fano és Leonard Bernstein világáig számos mű szerepel. Szintén a klasszikus zenét képviseli a programban május 31-én a Budapest Music Centerben (BMC) az Auer Trió Schumann- és Mendelssohn-estje Hegedűs D. Géza közreműködésével, június 10-én pedig A belcanto Mester és tanítványai címmel Berle Sanford Rosenberg életműkoncertjére várják a közönséget a Frankel Leó utcai zsinagógában.

A swing-, dzsessz- és klezmervonalat május 29-én a Sabbathsong Klezmer Band koncertje nyitja, amely alapításának 20 éves jubileumát is ünnepli az Uránia Nemzeti Filmszínházban, Gátos István és Sárik Péter pedig a Budapest Jazz Clubban ad konceretet. A Columbus hajón május 31-én Dés András lép fel Grzegorz Karnas lengyel jazzénekes és Alan Wykpisz bőgős társaságában, június 2-án Kováts Kriszta: Álomfejtés című zenés freudizmusát láthatják a nézők a Hatszín Teátrumban. Június 3-án négy év kihagyás után dupla koncertet ad a Cotton Club Singers a MOMkultban.

Műfajokon átívelő amerikai utazásra invitálja a közönséget a Hot Jazz Band Ónodi Eszter, Szűcs Gabi és Behumi Dóri közreműködésével június 4-én a MOMkultban, másnap pedig Elvis Presley dalait idézi meg Gájer Bálint, az Ivan & the Parazol, Nógrádi Gergely kántor-operaénekes és a Mongooz and the Magnet zenekar. Az esten közreműködik a 17 tagú Budapest Jazz Orchestra és Bíró Eszter is.

Június 6-án Horgas Eszter és Falusi Mariann a Simon and Garfunkel duó dalait eleveníti fel az Uránia Nemzeti Filmszínházban, egy este Esterházy Péterrel című előadásán Dés László mesél az íróval való barátságáról az Óbudai Társaskörben. Ugyanezen a napon Woody and the Swing címmel a Kozma Orsi Quartet és vendégük, Kern András idézi meg Woody Allen világát az Urániában.

Június 9-én Szulák Andrea és a Budapest Ragtime Band ad közös koncertet a Budapest Jazz Clubban, ugyanitt másnap pedig a Jazzical Trio koncertje válogat a zsidó kultúra legismertebb dalaiból.

Ofra Haza énekesnő alakját május 27-én az Izraeli Kulturális Központ Galbi című kiállítása, június 2-án pedig Náray Erika és Klem Viktor előadása idézi meg. Vajda Tamás fotói a fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Izraelt mutatják be a Mazel Tov étteremben, de kiállítás nyílik Rubint Ábrahám Péter Hullámvasút című önéletrajzi gyűjteményéből is az Urániában.

A Hatszín Teátrumban lesz látható Bíró Kriszta, Für Anikó, Hámori Gabi, Kerekes Viktória és Lázár Kati nőNyugat című darabja június 5-én, május 30-án Alföldi Róbert olvas fel Zoltán Gábor: Orgia című művéből, Mácsai Pállal Veiszer Alinda beszélget, június 9-én pedig Verebes István, Heller András és Hegedűs D. Géza mutatja be Kalmár Tibor: Jiddische Mamák című kötetét.

Szóljon hozzá!