ZETApress

hírportál

Étel-italok a belvárosban

Húsvéti ételekkel, ünnepi kézműves programokkal és tematikus napokkal, hétvégékkel várja mától április 22-én vasárnapig a látogatókat a Budapesti Tavaszi Vásár a Vörösmarty téren.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál és a vele egy időben rendezett, a húsvéti ünnepkör köré szervezett Budapesti Tavaszi Vásár egymást erősítve teszi még vonzóbbá a fővárost és erősíti a Budapest brandet, amelyet a hagyományos és mégis mindig megújulni képes fesztiválok garantálnak egész évben ? emelte ki Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ igazgatója a program megnyitóján tartott sajtótájékoztatón.

Az igazgatónő a legfrissebb KSH jelentésre hivatkozva azt is elmondta, hogy tavaly több mint tízmillió vendégéjszakát regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyek, ez év első hónapjában pedig már több mint 600 ezren keresték fel a fővárost. Ez a szám a magánszállások forgalmával együtt valószínűleg az egymilliót is átlépte. Kiemelte, hogy a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ kulturális vonzerőt teremt és tart fenn négy évszakos fesztiválok, a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál társszervezésével, csakúgy, mint a Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi, valamint a Tavaszi Vásár rendezésével. Ez egy olyan kirakat, ahol egy helyszínen belül számos értéket tudunk bemutatni, és egy valódi közösségi teret létrehozni ? emelte ki.

A vásáron kiállító kézműves mesterek hivatásuk legjavát mutatják be portékáik és műhely-foglalkozásaik segítségével a közönségnek ? hangsúlyozta Szabó Kata, a Magyar Kézműves Szövetség elnöke. Kiemelte, hogy hétvégenként az ünnepkörhöz kötődő foglalkozásokra is várják a családokat. A március 31-ei húsvéti hétvégén ki lehet próbálni a művészi tojásfestést, a tojás patkolást és csipkézést, április 7-én az ékszerkészítők, másnap (az országgyűlési választások napján!) pedig a faművesek várják az érdeklődőket a téren felállított Nyitott műhely-sorozaton. Április 14-15-én a fazekasok mutatkoznak be, 21-én pedig textil, bőr és nemez játékokat készíthetnek a műhelyben a gyerekek.

Novotny Antal a vásár vendéglátósainak képviseletében elmondta, hogy a gasztronómiai programban szintén minden héten más tematikával készülnek a helyszínre érkezőnek, sőt, szerdánként ingyenes vásári kóstolót is szerveznek. Ezeken az alkalmakon olyan különleges ételeket is meg lehet kóstolni, mint a kölesből készült vargányás juhhúskása vagy a citromos báránykolbász.

Mától március 29-én Nagycsütörtökig a V4-ek konyháiból kaphatnak ízelítőt a látogatók, 30-án Nagypénteken böjti aszalt szilvával, csorbával, szabolcsi böjti töltött káposztával készülnek, húsvét hetében pedig hagyományos faszénen sült bárány, nyúlpaprikás, sós kalács és sonka szerepel a vendéglátók kínálatában. Április 3-a és 8-a között faszénen sült bárányételeket kínálnak, a tojás hetében az olajban eltett füstölt fürjtojás, a Stefánia-vagdalt, valamint a sólet lesz az étlapokon.

Április 16-tól 22-ig a Budapesti Tavaszi Fesztivál Liszt Ferenchez kapcsolódó központi témájához csatlakozva a zeneszerző korának ételei és italai mutatkoznak be a vásári kínálatban. Az italok között a vásár teljes ideje alatt cseh és szlovák söröket, lengyel vodkakoktélokat, gyümölcsös és rozé borokat, valamint tojáslikőrt és puncsot kínálnak a vendéglátók. A színpadon folyamatosan crossover-, jazz- és soul-koncertek lesznek, valamint bábszínházi és zenés-táncos gyerekprogramokkal készülnek a szervezők.

Szóljon hozzá!