ZETApress

hírportál

Primissimák a MŰPÁ-ban

Áder János és Herczegh AnitaTíz kategóriában 15. alkalommal vehették át a Prima Primissima-díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a MŰPÁ-ban megtartott tegnapi gálaesten. 3 órával korábban a VOSZ tartotta ugyanott a 19. díjátadóját, melyről idekattintva olvashatunk.

Magyar építészet és építőművészet kategóriában Farkas Gábor építész; Magyar tudomány kategóriában Vicsek Tamás fizikus, akadémikus; Magyar sajtó kategóriában Baló György szerkesztő, műsorvezető; Magyar képzőművészet kategóriában Birkás Ákos festőművész; Magyar oktatás és köznevelés kategóriában Hámori Veronika nyugalmazott iskolaigazgató vehette át az elismerést.

Magyar sport kategóriában Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredző; Magyar irodalom kategóriában Kányádi Sándor költő, író, műfordító; Magyar népművészet és közművelődés kategóriában Bálint György kertészmérnök; Magyar zeneművészet kategóriában Eötvös Péter zeneszerző, karmester; Magyar színház- és filmművészet kategóriában Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró kapta az egyenként 15 millió forinttal járó díjat. Az ugyanekkora összeggel járó Közönségdíjat a Hazajáró honismereti magazinműsornak ítélték a szavazók.

Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, a díj kuratóriumának tagja köszöntőjében kiemelte, hogy a művészetnek, a tudománynak és a sportnak nem sztárjai, hanem munkásai vannak, akik egyedül a kihívásra és az alkotásra figyelnek. A fékezhetetlen munka örömét, az elhivatottság kockázatát jelenítik meg, mert aki valóban nagy, az teszi a dolgát és mindenkit növekedésre serkent. Kitért arra, hogy Csányi Sándor, a kuratórium elnöke külföldi elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni a díjátadón.

Elmondta, hogy ebben az esztendőben mintegy 750 jelölés érkezett a tíz kategóriában. A primissimákat titkos szavazással választották ki a kuratórium tagjai és a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) kiterjesztett elnöksége. Emlékeztetett arra, hogy a primissimák és a közönségdíjas 15-15 millió forintos pénzdíja mellett a primák öt-ötmillió forintban részesülnek. A díjátadón ? amelyet ma 21:15-től felvételről sugároz a Duna Televízió ? részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége: Herczegh Anita; Lévai Anikó miniszterelnökné asszony és Pintér Sándor belügyminiszter.

Szóljon hozzá!