ZETApress

hírportál

Édes Kiegyezés Budavárban

Autentikus környezetben mutatkozott be az Édes Kiegyezés süteménykollekció délután Budán a Dísz téri Korona cukrászdában. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Kiegyezés 150 éves évfordulójának emlékére egy süteménykollekcióval elevenítette fel a Monarchia tradicionális édességeit. Fotóink Lantai József felvételei.

Idén egy olyan esemény 150. évfordulója van, amely sikeres ország építő időszak előtt nyitotta meg az utat. Az 1867-es kiegyezést követő évtizedek a magyar felemelkedés csodálatos korszakává váltak. Nyugatos polgárosodásunk aranykora ez. Eredményeit azóta is csodálja a világ. Fővárosunk, városaink ekkor nyerték el mai arculatukat, ekkor épült ki út- és vasút-hálózatunk, ekkor erősödött meg népiskolai rendszerünk. A magyar ipar, a magyar mezőgazdaság igazi fellendülése kezdődött meg.

A hazai cukrászoknak valóban ez az időszak hozta el a fejlődést. Európa kapui megnyíltak és számos céhlegény indult felfedező körútra. A vándorlás azonban kétirányú volt, elég, ha a leghíresebb cukrászdánkra, a Gerbeaud-ra utalunk. Ízek, receptek vándoroltak a birodalom határain innen és túl.

A jelenkor legkiválóbb magyar cukrászai a Belle Époque, vagyis a boldog békeidők ízeit, zamatát zárták egy dobozba, összegyűjtve a századforduló cukrászati remekeit. Az Édes Kiegyezés kollekció hat desszertből áll, 3-3 magyar és osztrák korabeli sütemény receptjeit aktualizálja, modern köntösbe öltöztetve. A receptek standardizáltak, a résztvevő cukrászdák kötelesek a leíráshoz és az előírt méretekhez alkalmazkodni.

A kollekciót Ferenc József ő császári és királyi felsége aláírásával ellátott díszdobozban értékesítő cukrászdákban egységes plakát és szóróanyag kerül kihelyezésre. A sütemények receptúráját, elkészítésének szakmai felügyeletét az Ipartestület vállalta, ezáltal biztosítva azt, hogy a kezdeményezésben résztvevő boltokban ugyanaz a minőség kerüljön a vendég elé. Az Édes Kiegyezés kollekciót november 6-án hétfőtől 2018. március végéig lehet megvásárolni.

A sajtótájékoztatón az Ipartestület nevében Vojtek Éva köszöntője után Szász Szabolcs tangóharmonika művész biztosította a kiegyezési hangulatot. Utána Maczó Balázs, az MKVM muzeológusa tartott kortörténeti tájékoztatót, majd Mészáros Gábor szombathelyi cukrászmester bemutatta a cukrászmestereket és alkotásaikat. Ő az Anna szelet, míg kollégája: Varga Ádám a Rigó Jancsi és Clara Ward készítője. A tápiószecsői Ipacs Balázs Arisztokrata kuglófot, a fővárosi Erdélyi Balázs Blaha Lujza szeletet, a salgótarjáni Szó Gellért Eszterházy szeletet, míg a csákvári Csuta Zsolt Indiánert készített. Megízlelve a finomságokat, stílszerűn mindenki csak annyit mondhatott: Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve!

Szóljon hozzá!