ZETApress

hírportál

Védett vasi vadkörte

Vadkörtét a poharakbaA Vasi vadkörte pálinka is eredet-védett lett: az Eredetvédelmi program keretében nemzeti oltalmat kapott ? jelentette be a földművelésügyi miniszter kora délelőtt a Magyar Pálinka Házában, a Rákóczi út 17-ben.

Fazekas Sándor kiemelte: a Vasi vadkörte pálinka révén egy újabb pálinkavidék is felkerült a pálinka alapanyagául szolgáló gyümölcsök termőtájai közé. A pálinka és a gyümölcs termőhelye ugyanis összekapcsolódik a magyarországi és az uniós eredetvédelmi rendszerben.

Az FM 2014-ben tűzte ki feladatként, hogy minél több magyar élelmiszer és ital legyen földrajzilag eredet-védett azért, hogy megfelelő minőségben jól láthatóan legyen jelen a belső és külső piacokon egyaránt. Ennek jegyében indult el 2015-ben az Eredetvédelmi program. A pálinkánál különösen fontos, hogy lehetőleg az ország valamennyi jelentős termőhelye legyen eredet-védett, hogy minél több pálinkavidék legyen az országban. Fontos, hogy Magyarország a megfelelő jogi és szakmai háttérrel élni tudjon az Európai Unió eredetvédelmi szabályai által nyújtott lehetőségekkel.

V. Németh Zsolt, az FM környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára, a Vas megyei 3. számú körzet országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a vadkörte olyan különleges gyümölcs, amelyet már az ókorban is ismertek és szerettek az emberek. Amikor a térség eredet-védett pálinkájáról született döntés, azért határoztak a vadkörte mellett, mert az egyik leggyakoribb vadgyümölcs és az emberek évszázadok óta ismerik és szeretik, hathatós marketinget is lehet hozzá kapcsolni.

Birkás István, az előállító Birkás Pálinkaház tulajdonosaként kijelentette: a Vasi vadkörte pálinka oltalom alá helyezése azért nagy dolog, mert egy olyan helyileg ismert érték kapott eredetvédelmet, amely példaként szolgálhat mások számára is. Szeretnének a zártkertekbe is vadkörtefákat ültetni! Kérdésemre hozzátette, hogy egyelőre csak tőlük lehet beszerezni a tüzes vizet, melyet az ország legtávolabbi csücskébe is eljuttatnak.

Tavaly 965 ezer hektoliterfok pálinka ? egy hektoliterfok 2 liter 50 százalékos pálinkának felel meg ? került kereskedelmi forgalomba, szemben az előző évi 908 ezer hektoliterfokkal. A bér-főzött párlat mennyisége tavaly 4,3 millió hektoliterfok volt, 2015-ben ez a mennyiség 4,8 millió hektoliterfok volt. A magyar pálinka döntő hányada belföldön fogy el, a kivitel mennyisége elenyésző.

Szóljon hozzá!