ZETApress

hírportál

Táncsics Alapítvány Életmű-díj 2006

Tegnap délután 5 órakor a kormányfő és az MSZP elnöke a szakértő grénium javaslata alapján átadta a Táncsics Alapítvány Életmű-díjait a Budai Várban. Garas Dezső és Kállai Ferenc színművész, Kertész Ákos író és Papp Oszkár festőművész kapta meg a kuratóriumtól a javaslatot. Eredetileg három főt lehetne jutalmazni, de egyiküket sem lehetett volna kihagyni a sorból munkásságuk alapján.

Mint pénteken megírtuk, emiatt zárták be a közönség előtt délben a Magyar Nemzeti Galériát. Az elismeréseket egy rangos független grémium, a művésztársadalom által széles körben elfogadott és elismert szakértőkből álló bizottság javaslata alapján adja ki a Táncsics Alapítvány. Az idei bírálóbizottság felkért elnöke Dr. Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója. Tagja Dr. Donáth László országgyűlési képviselő, Horváth Ádám rendező, Dr. Szepes Hédi művészettörténész és Szinetár Miklós rendező.

Az alapítvány alapító okiratában az áll, hogy bátorítja a magyar és a globális kulturális értékek, valamint a tudományos eredmények tiszteletben tartását és elfogadtatását. Ennek szellemében alapította meg a Táncsics Alapítvány Életmű-díjat 2004-ben. A díj célja a kiemelkedő művészi, kulturális életutak, életművek elismerése. Az alapítás évében két képzőművész ? Schéner Mihály, Kossuth-díjas festőművész és Vígh Tamás, Kossuth-díjas szobrászművész ? kapta meg az elismerést. A tavalyi év három díjazottja Kokas Ignác festőművész, Juhász Ferenc költő és Melis György operaénekes volt.

A díjazottakról Horváth Ádám, Szinetár Miklós, Donáth László és Vitányi Iván mondott laudációt. A méltatások között egy részletet is láthattunk a Noé bárkája című Sándor Pál filmből. A 141 perces alkotás a februári filmszemlére készül el. A Ripacsokhoz hasonlóan ez is két ember barátságáról szól, melyben Garas Dezső partnere most Kállai Ferenc. Együtt indulnak el megkeresni az egyiküknek oly kedves lányt a pesti éjszakában úgy, hogy előzőleg a barátja 15 éven át ki sem jött a lakásából.

Nem zárul még le a díjazottak életműve

Az életmű-díj pénzzel is jár. Célja, hogy az alkotók ne hagyják még abba művészi pályájukat, hanem ezzel is lehetőséget kapjanak a folytatásra. Mint mindannyian megígérték, tovább dolgoznak majd mindannyiunk örömére.

Az ünnepség végét rövid közjáték zavarta meg. A 28 éves Kelemen Barnabás Bartók Béla: Szólószonátájának első és negyedik tételét akarta elhúzni a díjazottak tiszteletére, amikor a nézőtéren megszólalt egy mobiltelefon. Valamilyen zeneszámot játszott az is, és csak nem akart abbamaradni. A fiatal művész türelmesen várt, a telefonos hölgy idegesen kapkodott táskájában, s mivel nem tudta a készülékét elhallgattatni, zavartan rohant ki a teremből a zenélő dobozzal. Szerencsére az ifjú művész játékán nem látszott meg a kínos intermezzo. Ha így folytatja, pár évtized múlva talán őt köszönti majd egy utód az élelmű-díj átadásakor.

3 hozzászólás

  1. Búcsúzunk Kőnig tanár úrtól. Mély megrendüléssel fogadtuk a hírt, Garas Dezső nincs többé köztünk. Hiányozni fog a színpadról, a filmekből, kesernyés humora nem csal többé mosolyt a szánkra.

    Olyan embert veszítettünk el, akinek a kisujjában volt a mesterség, aki nem játszott, hanem élt a színpadon. Ripacsokat alakított, de a Nemzet legnagyszerűbb színésze volt. Akik szerették és rajongtak érte, tőle megtanulhatták, mit jelent önfeledten nevetni, vagy a poklok poklát, a kínkeservet megélni. Elmegy, de velünk marad a Minden idők focija, a Herkules-fürdői emlék, a Szerencsés Dániel, a Bors, a Szamárköhögés és az Abigél Kőnig tanár ura, …sok-sok feledhetetlen film, darab és rendezés.

    Nyugodjon békében. Az MSZP nevében búcsúzom tőle. Őszinte részvéttel osztozunk a család, a legközelebbi barátok fájdalmában. A Nemzet Színésze, a Nemzeti Színház tagja hosszas betegség után tegnap 77 éves korában elhunyt.

Visszajelzések

  1. ZETApress » Életmű-díjak a Galériában