ZETApress

hírportál

Krak’n Town malátabarátoknak

Budapest első Steampunk Saloonjával bekerül a világ vérkeringésébe a civil kreativitás közreműködésével ? mondta Csörgics Mátyás, a Malátabarát Egyesület elnöke a tegnap délutáni megnyitón a József körút 31/A-ban.

2009-ben indult el ez a történet. Egy kaliforniai utazás során elég volt pár pohár helyi sör, hogy teljesen új dimenziók nyíljanak előttem. Rye IPA, füstös búzasör, sparkling ale, barley wine. Mik ezek? Kis túlzással, de itthon volt a világos, barna és búza szenthármassága, és ha igazán extrém ízekre vágytunk, akkor vadászni kellett az amúgy több évszázados hagyományokkal rendelkező belga söröket is. Rossz volt felismerni, hogy mekkora buliból maradunk ki Magyarországon. Innentől tényleg a világos sörtől csak savanyú lett a szám.

A fogaskerekek elindultak, 2010-ben barátokkal megalapítottuk a Malátabarát Egyesületet, és az országban is megmozdult valami. Persze a kettőnek nincs köze egymáshoz, tőlünk ez teljesen függetlenül történt. Például Szepe, a Krak?n Town kapitánya a szomszédos Mikszáth téren bábáskodott az I. FőzdeFeszt szárnynyitogatásánál. Sok ?szakmai kirándulást? szerveztünk külföldre, hogy kóstoljunk, világot lássunk. Szokták mondani, hogy 10 évvel kullogunk a Nyugat mögött, és van benne valami gasztronómia vonalon is. Itthon elkezdett új receptekkel kísérletezni a megmaradt két tucat kisüzemi sörfőzde, új főzdék és kocsmák is indultak, de még mindig ég és föld volt a kínálat itthon és nagyvilágban.

Európa egyik legnagyobb sörös és whiskey-s fesztiválja, mondhatni kiállítása Stockholmban van. Itt sikerült megnyernünk egy Magyarországon élő svéd informatikust, hogy fektessen be a craft sör témába, csináljunk egy olyan vendéglátót, ami nincs még az országban, kreatív, és nem egy kópia. Innentől gyorsultak be az események, a helyszínválasztás a Lars érdekeltségébe tartozó Suszterinasra esett. Ideális a helyszín, a bulinegyed virágzása kitermelni azt a hazai és külföldi vendégkört is, aki nem akar bulinegyed közepében lenni. A projekt alapköve azt hiszem az első terem falán látható.

Volt tehát egy cél és egy befektető, a koncepcióra pedig rengeteg ötlet felmerült, köztük a steampunk is, viszont hiányzott az a szakmai partner, aki alkotni is tud. A szálak ismeretségek révén összeértek Szűcs Péterrel, aki első ötletelés során már bedobta a steampunkot, amire le is csaptunk. Ez egy éve történt. Felvettük számos hasonló tematikájú üzlettel a kapcsolatot, jártunk Kolozsváron, Kassán, Lengyelországban, Svédországban és Angliában. Tanulni akartunk a hibáikból. Megtalálni azokat az értékeket, amitől mi mások, megkockáztatom akár jobbak leszünk.

Közben művészeket kellett megnyerni az ötlet mellett, hogy egyedi dekorációkat, gépeket és eszközöket készítsenek. Végtelennek tűnő kísérletezés volt ez az elmúlt 365 nap. Csapatmunkában zajlott minden kis részlet kitalálása, a megvalósítás tervezése, a kivitelezés és a tökéletesítése. Ha ez film lenne, több mint 100 név szerepelne a stáblistán, akiknek ezúton is meg szeretném köszönni a hozzáadott kreativitásukat. Nekünk, Malátabarát Egyesületnek ezzel elkészült eddigi legnagyobb projektünk. Elégedetten ülünk be a sarokba, sörözni!

Szóljon hozzá!