ZETApress

hírportál

Együtt, egymásért

Verő Tamás rabbi

Verő Tamás rabbi

Az elmúlt időszakban sokak részéről elhangzott az a megállapítás, amely szerint a civil társadalom és ezzel együtt a civil szervezetek intenzív jelenléte hiányzik közéletünkből. Ezen kíván változtatni a Pethő Tünde által vezetett Együtt Közösségeinkért Közhasznú Egyesület és társult civil szervezetek által felvállalt kezdeményezés, amelynek elszánt tevékenységébe nemrégiben volt szerencsénk betekinteni ? írta Varga-Kovács Klára, egy tavaszi alkotói pályázat első díjazottja.

Programjuk lényege azon települések támogatása, amelyeken az ambiciózus lakosság kész ugyan az összefogásra egy-egy fontos cél megvalósulásáért, ám munkájukat a települési önkormányzat forráshiány miatt képtelen finanszírozni. Tevékenységük első pregnáns példája a versegi zsidó temető megújítása, melyet további sírkertek rendbetétele valamint egyéb projektek kivitelezése követett és követ majd a jövőben országszerte. Ahol tehát van tettvágy és akarat, ott működésbe lép az egyesület, amely a fizikai munkától sem riadva vissza vállalja a koordinálást, hisz egyik legfőbb alapelve a példamutatás.

Az első szakasz július 10-én reggel a versegi zsidó temető megtisztításával kezdődött, majd az egyesület szervezésében a pestszentlőrinci zsidó temető megújítására került sor két ütemben; az utóbbihoz jómagam is csatlakoztam augusztus 9-én. Reggel hét órakor gyülekeztünk, hogy közös erővel irtsuk ki az éktelenkedő bozóthalmazt. A folyamatosan érkező munkaerő-utánpótlásra nagy szükség volt. A munkában részt vett Verő Tamás rabbi, a kezdeményezés egyik motorja is.

A hangulat ? helyszíntől függetlenül ? kedélyes volt; örömmel tapasztaltuk, hogy eltérő identitású és világnézetű emberek képesek együtt dolgozni egy nemes cél érdekében. A fáradó résztvevők frissüléséről Pethő Tünde, az egyesület vezetője gondoskodott. Tennivaló akadt bőven, így senki sem távozott dolgavégezetlenül. Vitathatatlan, hogy a sírok és emlékkövek helyreállításához további szakmunka szükségeltetik, ám azt már az avatottabb kezekre bízzuk.

Az egyesület örömmel veszi mindazok jelentkezését, akik szívesen részt vennének a versegi evangélikus temető valamint a község játszóterének felújításában, amelyre augusztus 28-án kerül sor. Megjegyzendő, hogy a szíves invitálás a jövőbeni, csakis közös erővel megvalósítható újabb projektek kivitelezésére is áll. S mivel a jótékonykodás lehetőségétől senkit sem kívánnak megfosztani, a szorgos kezeken felül minden egyéb támogatást is köszönettel fogadnak ? tudatta olvasónk. A fotók Schuck András felvételei.

[nggallery id=13]

Szóljon hozzá!