ZETApress

hírportál

Tökös könyvbemutató

Tökös könyvborítóEgy meghökkentő, pimasz és őszinte könyvet Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok című regényét adta ki a minap az Alexandra Kiadó. A tegnap esti bemutatón Hadas Kriszta szerkesztő-riporter beszélgetőtársa Kormos Anett újságíró, humorista volt a Nyugati téri Alexandra Pódiumon.

A szerző, Caitlin Moran meghökkentő és merész: nem lehet szó nélkül elmenni mellette. Ami a szívén, az a száján: nem fél attól, hogy a legkínosabb kérdéseket feszegesse, s hogy nevén nevezze a dolgokat. Azt vallja, ha megosztjuk másokkal nőiségünk sötét, sokáig rejtett titkait, felszabadulunk. Ráadásként pedig mindeközben nagyszerűen szórakozhatunk is. Könyve Nagy-Britanniában heteken át szerepelt az eladási listák élén, tizenhat országban jelent meg, és közel 400 ezer példány kelt el belőle.

Caitlin Moran 1975-ben született Brightonban. Ő volt az első gyerek az apai oldalról ír katolikus családban, de nem sokáig: hamarosan hét testvére született. Olyan nélkülözésben éltek, hogy a gyerekek a szülők alsóneműit örökölték meg. Moran tizenegy évesen abbahagyta az iskolát ? mert gyűlölte a légkört, a szokásokat ? és otthon tanult. Egy évvel később esszéversenyt nyert, tizenöt évesen ő lett az első az Observer magazin fiatal riportereknek meghirdetett pályázatán, és ebben az időben publikálták első novelláját.

Szédületes karriert futott be igen rövid idő alatt: tizenhat évesen egy zenei hetilapnál dolgozott, egy évvel később pedig már a The Guardianbe és az Observerbe írt. Tizennyolc éves kora óta saját rovata van a Timesban, és társműsorvezetője a népszerű televíziós zenei műsornak, a Naked Citynek. Többször megkapta a brit újságírás legjobbjainak évente odaítélt díjat, a British Press Awardsot. 2010-ben ő lett az év újságírója, egy évvel később az év kritikusának és az év interjújáért járó elismerés is az övé lett.

Mindazok, akik értékelik a szókimondást és a fanyar humort, akik kíváncsiak arra, mitől nő manapság a nő, s akik készek arra, hogy nevessenek az őket körülvevő világon és persze önmagukon, azok értékelni fogják Caitlin Moran vidám és könnyedségével együtt mégis elgondolkodtató 312 oldalas könyvét.

Szóljon hozzá!