ZETApress

hírportál

Café a Trafóban

Bán TeodóraNincs kiemelt eseménye a 2013-as Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválnak, ugyanakkor a kínálat alapján igényes és színes program várja a közönséget október 11-e, jövő péntek és 20-a, vasárnap között a rendezvénysorozaton ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón, a Városháza Dísztermében.

Bán Teodóra, a rendezvényt szervező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője kiemelte, hogy a fesztivál 10 napja alatt több mint hetven rendezvény várja az érdeklődőket, a Bálna november 8-i, pénteki megnyitójára pedig háromnapos, sok műfajú műsort készít a fesztiválközpont ? tette hozzá. Kitért arra is, hogy az idei Café Budapest egyik pillérének az Ensemble Modern két koncertjét tartja a Mátyás utcai BMC-ben, mindkettőt Eötvös Péter vezényli. A régió muzsikusai egyszerre beszélik a zene univerzális és sajátosan egyedi karakterű nyelvét. Az innen elszármazó kiváló zenészek nagy száma legalább annyira feltűnő, mint az a szerep, amelyet az európai zene megújításában játszottak. Eötvös Péter és a világhírű Ensemble Modern arra keresi a választ, miként él ma e hagyomány a fiatal zeneszerző-generáció képviselőinél ? fejtette ki Bán Teodóra.

A Budapesti Őszi Fesztivál (BŐF) egy fiatalos, kortárs, a kísérletről, az újdonságról szóló fesztivál, aminek kiemelkedő helye van Budapest kulturális életében ? fogalmazott Csomós Miklós kulturális főpolgármester-helyettes. Úgy vélte, jó volt a 2011-es névváltoztatás, vonzóvá és sokszínűvé teszi a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivált az a fajta együttműködés, amely az állami, önkormányzati és az egyéb kulturális közéleti szervezők között létrejön. Az idei eseményen továbbra is a kortárs és progresszív művészeti szegmens mutatkozik be, a maga műfaji sokszínűségével. 2013-ban is folytatódik a kávéházak, kult-kocsmák helyszínként történő bevonása, ahol a tavalyi koncepcióhoz hasonlóan jazz-koncerteket, kortárs táncelőadásokat, slam poetry-esteket, valamint új cirkuszi programokat rendeznek.

A színházi produkciók között látható lesz a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház vendégjátéka, a Mester és Margarita rendezője Balázs Zoltán. Mundruczó Kornél és Wéber Kata Demencia című darabjának ősbemutatóját a Trafóban tekinthetjük meg. A darab azt a kérdést veti fel, hogy mi történik, ha bezárnak egy európai hírű magyar pszichiátriai intézetet? Lepusztul az épület, gaz veri fel a kertet, már csak egy maroknyi beteg vegetál a negyediken. Nagy József, a Trafó ügyvezetője Hollók című zenés, vizuális táncszínházi művének keletkezését idézte fel: néhány évvel ezelőtt Japánban egy épület tetején gyakorolt, tőle nem messze egy holló szállt le a tetőre, a táncos árnyéka pedig a madárra vetült ? ez a pillanat adta az ötletet a darabhoz.

Szomolányi Janina programigazgató kiemelte, hogy fesztivál a fesztiválban alapon nemzetközi monodráma sorozatot hívnak életre a Bárka Színházzal közösen. Október 12-e és 16-a között többek között a ljubljanai Glej Színház lesz vendégük. A Kortárs Galériák Éjszakájához október 17-én 18 és 24 óra között több mint húsz neves kiállító csatlakozik ? részletezte a programigazgató. Az érdeklődők betekinthetnek a kortárs galériák világába, részt vehetnek kiállítás-megnyitókon, találkozhatnak művészekkel.

A Budapest Jazz Clubbal közösen indították útjára tavaly a Jazzmaratont, amelynek koncepciója nem változott: a dzsessz sztárjai mellett a felfedezésre érdemes fiatal muzsikusok lépnek pódiumra. Október 18-án és 19-én a Ninagram, Luiza Zan, Barabás Lőrinc, a Pálinkaálom, a Borbély Műhely és a Tóth Vera-Éles Gábor duó hallható. Világhírű dzsesszzenészek is várhatók a fesztiválra: két gitáros óriás, Mike Stern és John Abercrombie.

A Café Budapest programjához kapcsolódó Budapest Music Center igazgatója, Gőz László felidézte, hogy a BMC indulásakor 1996-ban már szerveztek egy fesztivált az ECM kiadónak, amely a világ egyik legjobbja. Most az új házba visszahívták a kiadó kimagasló dzsesszistáit. A Café Budapest teljes költségvetése idén 75 millió forint. A főváros két külön keretből 30-30 milliót ad, a Nemzeti Kulturális Alap pedig 15 millióval járul hozzá a fesztivál megrendezéséhez.

A fellépők között találjuk az Ensemble Modern, a Kroumata, a The Brandt Brauer Frick Ensemble együtteseket, valamint Nagy Józsefet és Szelevényi Ákost. Az események közül pedig meghatározó lesz a Monodráma Fesztivál, az ECM Fesztivál, a Kortárs Galériák Éjszakája és a Jazzmaraton. Erős köztéri akciókkal szólítja meg a 2013-as Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál a közönséget: kortárs rögtönzésekre lehet számítani a 4-es, a 6-os, a 47-es és a 49-es villamos megállóiban ? hangzott el délelőtt a városházi sajtótájékoztatón.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Lépésváltás a Galériában | ZETApress

Szóljon hozzá!