ZETApress

hírportál

Desszert Ünnep Rákóczival

Rákóczi túrós lepényA Desszert Ünnep Fesztivált első ízben rendezik meg szeptember 27-28-án Dombóváron hagyományteremtő szándékkal, mégpedig hazánk egyik legendás cukrász- és szakácsmesterének, Rákóczi János emlékére ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón az óbudai Krúdy-házban, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

A prezentációkkal egybekötött ismertetőt Kiss Imre múzeumigazgató (MKVM) köszöntője után Gábor Sándor aranykoszorús dombóvári mestercukrász, ötletgazda; Dr. Kriston Vízi József dombóvári múzeumi kultúraközvetítő, múzeumigazgató; Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke és a Dalmandról elszármazott budapesti hagyományőrző, Dobos Gyöngyi tartotta. Mondandóik után az eredeti recept szerint készült Rákóczi túrós lepényt is megkóstolhattuk, s mindannyiunknak ízlett!

Azt hiszem bátran kijelenthetjük, hogy nincs olyan édesszájú ember, aki nem a legnagyobb megelégedéssel kóstolja a mestercukrász legendás túrós lepényét, a Rákóczi-túróst. A nagy népszerűségnek örvendő sütemény idén ünnepli bemutatkozásának az 55. évfordulóját. 55 évvel ezelőtt a Brüsszeli Világkiállítás magyar pavilonjának éttermében kóstolhatta meg több százezer érdeklődő az eredeti recept szerint, kajszibarackkal (vagy ribizlilekvárral) és rögös túróval, mazsolával (aszalt szőlővel) ízesített különleges desszertet: a túrós lepényt.

Az Esterházy-uradalom egyik, dél-dunántúli pusztájáról indult Rákóczi János (1897 ? 1966) később hírneves mesterszakács (a Rákóczi-rostélyos névadója) és cukrász emlékére, sikeres életútjának, valamint az őt elindító táj: a Kapos-mente rejtett értékeinek megismertetése céljából a szervezők Desszert Ünnep elnevezéssel egy két napos gasztro-kulturális fesztivált szerveznek. A szeptember utolsó hétvégéjén hagyományteremtő szándékkal készülő programot a nyugat-tolnai kisváros: Dombóvár örökségvédő civiljei és környéke településeinek közösségei egyaránt lelkesen szervezik már hónapok óta. A rendezvény a Dél-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság által gondozott 2013. év őszi, Derű-csomag egyik kiemelt programja. A színvonalas gasztronómiai eseményen megrendezésre kerül a Desszertborok I. Országos Versenye is a Gunaras Resort Spa Hotel közreműködésével.

Szóljon hozzá!