ZETApress

hírportál

Könyvtárfejlesztés Dél-Budán

KönyvtárbelsőÁtadták a XXII. kerület új könyvtárát a nagytétényi városrészen ma délben, az egykori zsinagóga felújított épületében. A Budapesti Zsidó Hitközséget Kerényi András képviselte. Az Aranyalma-páros ? Kerti Bernadett és Vaskó Zsolt ? a Szól a kakas című énekkel nyitotta meg az ünnepet.

Budapest azon városok közé tartozik, amelyek legrégebbi őrzői a könyveknek, a könyvtárak fontos szerepet töltenek be a főváros életében ? mondta ünnepi beszédében Tarlós István főpolgármester, majd felidézte, hogy 110 éve kezdte meg működését az első nyilvános könyvtár. A hálózat a XX. században folyamatosan bővült és könyvekkel gyarapodott, és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár mára Budapest legnagyobb közművelődési intézménye lett. Lépést tart a technika fejlődésével és egyre több digitális kiadványt kínál.

A főpolgármester szavai szerint a Fővárosi Önkormányzat elkötelezett a kulturális értékek megőrzésében, gyarapításában. Úgy fogalmazott, hogy nincs sok pénz, de átgondoltan, reálisan haladva mindent megtesznek a művelődési lehetőségek gazdagításáért. Csomós Miklós oktatásért és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes egyetértően bólogatott a közönség soraiból. A XXII. kerület is híres borairól, a borkultúrát viszont ezen a hétvégén kollégája, György István képviseli a dunántúli borrallye-n.

Szabolcs Attila (Fidesz-KDNP), a XXII. kerület polgármestere arról beszélt, hogy az egykor mostoha sorsú külső kerületben megindultak a fejlesztések, Nagytétény megújítására több mint egymilliárd forintot fordítottak. Ebből egyebek mellett új művelődési ház épült a közelben, az életveszélyessé vált Tétény mozi helyén, megújult és új funkciót kapott a Szelmann-ház, és számos közterületet, köztük a régi tétényi piacot felújították. A polgármester a további tervekről szólva jelezte: most Budafokra koncentrálnak, támogatási forrást nyertek a szakorvosi rendelő felújítására, és pályáztak a fővárosnál a piac átépítésére, illetve a Városház tér megújítására. A fővárosi pénzek elnyeréséhez ezúton is kérte a főpolgármester segítségét.

Aranyalma házaspárNémeth Zoltán (Fidesz), a városrész országgyűlési képviselője kiemelte: a helyi közösség régóta várt az új könyvtárra, amely a főváros idei legnagyobb könyvtárfejlesztése. Az akadálymentesített műemléki épület alapterülete a felújítás után háromszorosára bővült és hosszú nyitva tartással várja a látogatókat. A korábbi 70 m2-es könyvtár helyett itt 240 m2-es készült. A nagytétényi beruházások munkahelyeket teremtettek ? csúcsidőben 150 ember dolgozott egyszerre ?, a Szelmann-ház pedig lehetőséget ad a helyi vállalkozások fellendítésére.

Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója az önkormányzatokkal való együttműködést méltatta. Mint felidézte, az elmúlt tíz évben a 49 könyvtárból álló hálózatban 11 új tagkönyvtár épült és húsz újult meg. Utána Gergely Ágnes: Hálaadás-parafrázis című versét Marsek Gabriella színművész mondta el. A fogadás előtti zárásként az Aranyalma-páros csángó népdalokat adott elő. A feleség kobzán játszott és énekelt, míg a férj dorombolt, dudált, szoprán sípolt és lábcsörgőzött.

Szóljon hozzá!