ZETApress

hírportál

Fővárosi Hay

Hay Festival BudapestMa kezdődik és május 21-ig tart a Hay Fesztivál Budapesten! Nicole Krauss és Marcus du Sautoy lesz a vendég a nyitónapon ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón, a Vörösmarty utcai Cervantes Intézetben.

A sajtótájékoztatón jelen volt Nicole Krauss írónő, Marcus du Sautoy matematikus, Rolf Strom-Olsen történész, az IE University képviselője, George Szirtes költő, műfordító, Dragomán György író, Revel Guest, a Hay Fesztiválok Titkára és Paul Greatbatch, a Budapesti Hay Fesztivál elnöke, valamint Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az USA nagykövete, Rosa Maria Sanchez, a Cervantes Intézet igazgatónője, Dóka Tibor, a Hungarofest ügyvezető igazgatója, Csorba Csilla, a PIM főigazgatója, Földy Lilla, a CEU Művészeti és Kulturális Központ vezetője, továbbá a Libri, a Magvető, a Park kiadó, a Typotex, a Corvina, a Gabo és az Alexandra kiadó és a British Council képviselője.

Mától 21-én, keddig a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Közép-európai Egyetemen és az Akvárium Klubban nemzetközi hírű írókkal, gondolkodókkal, muzsikusokkal és ismert magyar szerzőkkel találkozhat a hazai közönség a Budapesti Hay Fesztiválon. A nyitónapon az egyik legjelentősebb kortárs amerikai írónő, Nicole Krauss legújabb, Nagy Palota című kötetét mutatja be, a neves matematikussal, Marcus du Sautoy-jal pedig Lovász László akadémikus, Wolf-díjas matematikus beszélget.

Ma délután 3 órakor a Közép-európai Egyetemen veszi kezdetét az immár második Budapesti Hay Fesztivál. Karla Wursterová, a Nemzetközi Visegrádi Alap ügyvezető igazgatója Balázs Péterrel, a Közép-európai Egyetem EU-bővítési Tanulmányok Központjának igazgatójával, korábbi magyar külügyminiszterrel és Michal Černý-vel, a budapesti Cseh Centrum igazgatójával folytat eszmecserét arról, hogy a közép-európai államok közötti együttműködés hogyan befolyásolja az európai külügyi politika alakulását.

Nicole Krauss amerikai írónő, a The New Yorker és a Harper?s Esquire munkatársa, a Granta Legjobb, 40 év alatti amerikai regényírója-díj tulajdonosa. Műveit számos díjra ? többek között National Book Award, Orange Prize, Saroyan Prize for International Literature, Prix du Meilleur Livre Étranger) ? jelölték. Magyarul is megjelent három regénye: Betéved az ember egy szobába (Magvető Könyvkiadó, 2007 ? Man Walks Into a Room, 2002); A szerelem története (Magvető Könyvkiadó, 2006 ? The History of Love, 2005), valamint a Nagy palota (Magvető Könyvkiadó, 2012 ? Great House).

Marcus Peter Francis du Sautoy az Oxfordi Egyetem matematika professzora. 2008 októberében elnyerte a Charles Simonyi Professzori ösztöndíjat az onnan leköszönő Richard Dawkins utódjaként. A The Independent on Sunday az Egyesült Királyság egyik vezető tudósaként beszélt róla, de legalább ilyen ismert a matematikát népszerűsítő munkája miatt is. Jelentek meg cikkei a The Times-ban és a The Guardian-ban és többször is megjelent a BBC Radio 4 adásában és a televízióban. 2006 márciusában megjelent Prime Numbers Get Hitched című cikkében azt magyarázza meg, hogy a 42-es szám, amely a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvben a mindenség válaszaként jelenik meg, hogyan kapcsolódik a Riemann-féle Zéta-függvényhez. Magyarul megjelent műve: A prímszámok zenéje (Park Könyvkiadó, 2013).

Ezt követően, 16:30-kor Michael E. Cox, a London School of Economics igazgatója és Adam Austerfield, a Nemzetközi Kapcsolatok tanszékének professzora megvitatják, hogy milyen globális politikai és gazdasági változásokra számíthatunk Kína, India, Latin-Amerika és más fejlődő nemzetközi piacok felemelkedése következtében, és hogy mit jelent mindez Közép- és Kelet-Európa számára. A beszélgetések szinkrontolmácsolással történnek.

17:45-kor Marcus du Sautoy-jal Lovász László akadémikus, Wolf-díjas matematikus beszélget arról, hogy a szimmetria egyaránt jelen van a művészetben és a tudományban: az Alhambra falaitól a Higgs-részecskéig, Bach zenéjétől a halálos vírusokig. A neves matematikus Finding Moonshine című könyve alapján azt meséli el, hogyan alkottak a matematikusok egy nyelvet, amelynek segítségével megvizsgálható és kategorizálható a szimmetria, mint komplex fogalom. A szerző első magyarul megjelenő könyve, A prímszámok zenéje lesz, és ősszel jelenik meg a Park Kiadónál.

19 órától Bán Zsófia, író, irodalomtörténész az egyik legjelentősebb kortárs amerikai írónővel, Nicole Krauss-szal beszélget legújabb kötetéről, a Nagy Palotáról. Az írónő magyar és angol nyelven egyaránt bestsellerré vált korábbi műveit, A szerelem története és a Betéved az ember egy szobába című könyveit a Magvető Kiadó Nicole Krauss mostani budapesti látogatása tiszteletére újra megjelentette.

20:30-tól a CEU-n a tehetséges fiatal magyar muzsikusokból álló Classicus Ensemble ad ingyenes koncertet, ahol J. S. Bach Háromszólamú invenciók, valamint Kurtág: Jelek, játékok és üzenetek című művéből játszanakk részleteket, 21.30-kor pedig az Akvárium Klubban az USA-ban és európai színpadokon is gyakran fellépő minneapolisi zenekart, a Dark Dark Dark-ot ismerheti meg a magyar közönség, akikre a New Orleans-i jazz, kelet-európai népzene és pop keveredése jellemző.

A 25 éve a walesi Hay-on-Wye-ban alapított Hay Fesztivál célja, hogy az emberek együtt gondolkodjanak arról, milyen is a világ, amelyben élünk, valamint együtt képzeljék el, milyen is lehetne. A fesztivál későbbi programjai közt szerepel többek között Odile Decq építész, Carl Bernstein, amerikai oknyomozó újságíró, a brit alapító fesztiváligazgató, Peter Florence pedig Esterházy Péterrel beszélget majd. A beszélgetésekre elővételben vásárolható jegy és napijegy a PIM jegypénztárában, a Libri áruházakban, illetve a PORT.hu weboldalon, vagy a programok napján a helyszíneken.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Carl Bernstein a Hay-on | ZETApress

Szóljon hozzá!