ZETApress

hírportál

Bolyai-díj már hetedszer

A névadóA Bolyai-díj Alapítvány 2013-ban immár a hetedik alkalommal adja át kétévente esedékes, nettó 100 eurós pénzjutalommal járó elismerését egy magyar tudósnak ? tudtuk meg a Design Terminálban a délelőtti sajtótájékoztatón.

A május 26-i díjátadón részt vesz Áder János köztársasági elnök is, a rangos eseménynek a Magyar Tudományos Akadémia ad otthont. ? 2013 mérföldkő a Bolyai-díj életében. Egyrészt azért, mert idén immár a hetedik alkalommal adjuk át a magyar Nobel-díjat, másrészt azért, mert a gazdasági válság ellenére is meg tudtuk oldani, biztosítani tudjuk a magyar tudomány egy jeles képviselőjének a rendkívüli, 100 ezer adómentes euró elismerést. Az alapítók nevében is mondhatom ? büszkék és elégedettek vagyunk, hogy támogatóink segítségével a díj folytonosságát biztosítani tudjuk ? fogalmazott Dr. Szabó Gábor, a kuratórium elnöke. Az akadémikus hozzátette: a díj hagyományainak megfelelően Áder János köztársasági elnök vállalata a díjbizottság elnöki tisztségét, a Magyar Tudományos Akadémián tartandó ünnepélyes díjátadón is részt vesz, és személyesen ő adja át az elismerést a díjazottnak, akinek titkos kiválasztása már folyamatban van.

Dr. Perczel András vegyész, a 2011-es évi Bolyai-díjas elmondta, az utóbbi két év számára igencsak sűrű volt: A díjátadó utáni hónapok szinte elröpültek, munkatársak, pályatársak, tanítványok, ismerősök, nem is tudom elmondani milyen sokan gratuláltak személyesen, telefonon, e-mailben. Konferenciákon, előadásokon, pályázatoknál érzem a Bolyai-díj súlyát, presztízsét.

Dr. Freund Tamás, agykutató az első Bolyai-díjas is hangsúlyozta: vitathatatlan, a Bolyai-díj magas szakmai és társadalmi presztízst vívott ki magának, nemzetközi szinten is. A neves kutatót a közelmúltban beválasztották az Európai Bizottság elnökének, José Manuel Barroso tudományos és technológiai tanácsadó testületébe, amelynek 15 tagja közt Nobel-díjas is van. A testület tagjaként a magyar neurobiológus a felfedező kutatások jelentőségére szeretné felhívni a figyelmet. Az agykutatással kapcsolatban pedig Dr. Freund Tamás hangsúlyozta: Az agy betegségei jelentik a legnagyobb egészséggazdasági terhet egy társadalomnak. Az Unióban évente ? nem véletlenül ? fordítanak 800 milliárd eurót a neurológiai és pszichiátriai betegségek kezelésére. Sőt, az Európai Bizottság a következő 10 évben az Emberi Agy projektre 1,2 milliárd eurót különít el. Büszke vagyok, hogy a kutatásokban részt vevő 80 európai intézmény közt ott van a budapesti KOKI is.

A Bolyai-díj Alapítványt ? amely az első jelentős magánkezdeményezésű tudományos elismerés Magyarországon 1945 óta ? 1998 májusában magánvagyonukból hozták létre neves magyar üzletemberek. Az alapítók: Dr. Somody Imre és akkori felesége, valamint Lantos Csaba, Karsai Béla és Várkonyi Attila. A kezdeményezéshez 2001-ben csatlakozott Alexander Brody író, szerkesztő, reklámszakember, a Reklám Világszövetség korábbi elnöke.

A Bolyai-díjat elsősorban azzal a céllal alapították, hogy Magyarországon értékrendben és társadalmi elismertségében is méltó helyére kerüljön a tudás, a tudomány és maguk a tudósok. Az Alapítványnak ugyanilyen fontos célkitűzése a nemzetközi színvonalú hazai tudásbázis létrejöttének segítése, képviselőinek magas szintű támogatása; vonzó pályakép biztosítása fiatal tehetségek számára, összességében mindazon tudás, kulturális értékek, eszmék és eszmények átadása az új generációk számára, melyet az elődök megteremtettek, megalapoztak.

Eddigi Bolyai-díjasok: 2000 ? Dr. Freund Tamás akadémikus neurobiológus, agykutató. 2002 ? Dr. Roska Tamás akadémikus kutatóprofesszor, villamosmérnök. 2004 ? Dr. Bor Zsolt akadémikus lézerfizikus. 2007 ? Dr. Lovász László akadémikus, matematikus. 2009 ? Dr. Ritoók Zsigmond, akadémikus, ókorkutató. 2011 ? Dr. Perczel András vegyész. Még több adat, információ idekattintva olvasható.

A kétévente odaítélt, politikától független Bolyai-díj multidiszciplináris, tehát bármely tudományterületen tevékenykedő, nemzetközi mércével is kimagasló eredményeket elért magyar kutató, tudós kaphatja meg. A Bolyai-díj díjbizottságának elnöke a mindenkori magyar köztársasági elnök, a díjazottról egy független, az adott alkalomra felkért 15 tagú Díjbizottság dönt, amelynek tagjai a magyar értelmiség, tudomány kiemelkedő, elismert személyiségei. Összesen hét tagot jelöl a Magyar Tudományos Akadémia, hetet pedig az alapító tagok.

Szóljon hozzá!