ZETApress

hírportál

Nyári egyetem Óbudán

27. Kárpát-medencei Nyári Egyetem és Határon Túli Intézmények Fóruma kezdődik holnap az ELTE-n. Helye az ELTE MÁSZ Kollégiuma július 15-én hétfőig az óbudai Kunigunda útja 35-ben – tudatta az ELTE Kommunikáció.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2024. július 10-e és 15-e között ismét megrendezi nyári egyetemét a határon túli magyar anyanyelvű egyetemista és főiskolás hallgatók számára, idén hat kar, az Állam- és Jogtudományi, a Természettudományi, a Bölcsészettudományi, az Informatikai, a Tanító- és Óvóképző, valamint a Gyógypedagógiai Kar közreműködésével, a Kárpát-medencei Szakkollégiumi Konferenciával együttműködve. A KMNYE tudományos előadásai idén a mesterséges intelligencia hatásait vizsgálják a különböző tudományterületeken.

A programban idén két nagy szakmai szekció teremt lehetőséget arra, hogy Erdély, Felvidék, Kárpátalja és Délvidék magyar ajkú hallgatói anyanyelvükön képezhessék tovább magukat szaktárgyuk egy-egy speciális területén. A rendezvénnyel párhuzamosan zajlik az ELTE Határon Túli Intézmények Fóruma, melyen az ELTE és külhoni partneregyetemek vezetői egyeztetnek a felsőoktatási kapcsolatok fejlesztéséről, további együttműködési és pályázási lehetőségekről.

Az Egységben a tudomány mottót viselő rendezvény ünnepélyes megnyitójára július 10-én 09:30-kor kerül sor az ELTE Márton Áron Szakkollégiumában. Az ünnepségen részt vesz és köszöntőt mond Illés Boglárka, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára és Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak-és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára, jelen lesznek továbbá a határon túli partneregyetemek vezetői. A rendezvényt prof. dr. Borhy László, az ELTE rektora nyitja meg.

A nagy érdeklődésnek köszönhetően a programra idén 153 jelentkező regisztrált a határon túli magyar régiókból (Erdély, Felvidék, Kárpátalja és Délvidék). A 2024-es KMNYE kiemelt témája a mesterséges intelligencia lesz, A Mesterséges Intelligencia hatása az egyes tudományterületeken címet viselő interdiszciplináris szekció előadói az ELTE Állam- és Jogtudományi, Természettudományi, Bölcsészettudományi, Gyógypedagógiai, Informatikai, valamint a Tanító- és Óvóképző Kar oktatói közül kerülnek ki.

A szerdai és csütörtöki plenáris előadásokat követően a hallgatók pénteken három különböző szekció munkájában vehetnek részt. A Márton Áron Szakkollégiumi Szekció idén is lehetőséget ad a határon túli magyar anyanyelvű hallgatóknak, hogy kutatási területüket bemutathassák.

A rendezvény több mint 150 résztvevőjének a nemrég felújított Márton Áron Kollégium ad otthont. A hallgatók a korábbi évekhez hasonlóan most térítésmentesen vehetnek részt a rendezvényen. Az idei évben ezt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az Erasmus+ Blended Intensive Program támogatásai teszik lehetővé.

A KMNYE szakmai programját változatos szabadidős aktivitások színesítik, melyek során a résztvevők bepillantást nyerhetnek a budapesti egyetemi életbe. A szakmai programot szombaton egész napos kirándulás zárja.

A hagyományokhoz hűen idén is megvalósul az ELTE Határon Túli Intézmények Fóruma, amelynek keretében a kormányzat, az ELTE és külhoni partneregyetemek vezetői egyeztetnek a felsőoktatási kapcsolatok fejlesztéséről, új mobilitási csatornákról, közös képzésekről, közös akkreditációról, publikációról, pályázási lehetőségekről és további együttműködési lehetőségekről. További infó és a részletes program idekattintva olvasható.

Szóljon hozzá!