ZETApress

hírportál

KRESZ Suli a Városligetben

Liget Budapest: Ingyenes KRESZ Suli indul a Városligetben! 1400 gyermek tanulhatja meg a biztonságos közlekedés szabályait a nyáron – tudatta a Városliget Zrt. A programokról részletesen idekattintva tájékozódhatunk. Fotóink Liget Budapest / Mohai Balázs felvételei.

Ingyenes KRESZ sulival várják a gyerekeket az ország minden tájáról Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb KRESZ Parkjában, a Városligetben. A Liget Budapest Projekt és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum együttműködésében létrejött nyári családbarát programsorozaton összesen 1400 gyermeket várnak az ország minden tájáról. Az óvodások és általános iskolások játékos közlekedési tematikájú foglalkozásokon keresztül tanulhatják meg a biztonságos közlekedés alapjait.

Június 13-ától augusztus 27-ig hetente 2 alkalommal lehet részt venni a játékos oktatáson, amely a Liget+Kölyök tagsággal ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A több alkalommal is résztvevő gyerekek Liget Jogsit is szerezhetnek. 2024 szeptember elsejével a középiskolai oktatás részévé válik a KRESZ és az egészségügyi oktatás, így a városligeti KRESZ Suliban nemcsak a kicsiket, hanem az általános iskolásokat és a középiskolásokat is várják a nyári szünetben.

A KRESZ park megújításának tervezése során komoly hangsúlyt fektettünk arra, hogy a parkrész mind a kialakításában, mind az eszközeiben alkalmas legyen arra, hogy ott a hétköznapi közlekedési szituációk modellezésére, és ezen keresztül a biztonságos közlekedés megismerésére, gyakorlására lehetőséget biztosítsunk – mondta el Gyorgyevics Benedek. – E célunk megvalósításának következő lépcsőjeként büszkén jelenthetjük most be, hogy a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeummal és a BikeRide-al együttműködve a téma legkiválóbb szakemberei fogják rendszeresen, ingyenes foglalkozásokon segíteni a gyerekeket a KRESZ parkban a közlekedési szokásaik biztonságossá tételében. Külön öröm, hogy 2024 szeptember elsejével a középiskolai oktatás részévé válik a KRESZ és az egészségügyi oktatás, így a KRESZ Suliban nemcsak a kicsik és az általános iskolások mellett a középiskolásokat is várjuk a nyári szünetben az ország minden tájáról. Ezen a nyáron összesen 1400 gyermek sajátíthatja el nálunk a KRESZ szabályait – tette hozzá a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A Liget Budapest Projekt égisze alatt létrejött együttműködésben a szakemberek a játékos foglalkozásokkal várják a fiatalokat megújult városligeti KRESZ parkban, ahol a közlekedés alapismereteitől a biztonságos kerékpározás alapjaiig mindent megtanítanak a gyerekeknek (óvodás kortól középiskolás korig).  Az alkalmakon nem csak kiterjedt elméleti ismereteket kapnak a résztvevők, hanem a leggyakoribb közlekedési szituációkat a szakemberek iránymutatása mellett be is gyakorolják. Mindezeken túl a kicsik azt is megtanulhatják, hogy hogyan tudják kerékpárjukat rendszeres karbantartásokkal biztonságos állapotban tartani. A KRESZ suliban pecsétgyűjtő füzetet kapnak a résztvevő gyerekek, akik a harmadik alkalmat követően Liget Jogsit is szerezhetnek. A foglalkozásokon való részvétel Liget+Kölyök tagsággal ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

A KRESZ suli ingyenes foglalkozásairól

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum múzeumpedagógusainak vezetésével 3 tematikus workshop várja a gyerekeket kéthetenként kedden a városligeti KRESZ parkban, június 13-tól augusztus 27-ig. Az alkotással, kerékpárszereléssel és az évszaknak megfelelő öltözetek közös felfedezésével is foglalkozó, 75 perces, játékos műhelyek segítenek eligazodni a kétkerekűek izgalmas világában is, és hasznos, gyakorlati ismereteket adnak át a biztonságos, környezettudatos közlekedésről. A Közlekedési Múzeum új időszaki kiállítása, a Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben című tárlat anyagára is reflektál a környezeti nevelést is támogató, komplex projekt, amely minden elemében szorosan kapcsolódik a KRESZ Suli családok számára elérhetővé tett, élményközpontú edukációs programjához. A Liget jogsit megszerző gyerekek kedvezményesen tekinthetik meg a múzeum időszaki kiállítását, ahol a KRESZ Parkban látható járművek nagy testvéreire is megelevenednek, többek közt eredeti mozdonyokra, buszokra és repülőgépre is felszállhatnak.

A hazai közlekedési kultúra javítása egy olyan feladat, amelyben számos hatóságnak, állami és önkormányzati intézménynek, illetve civil szervezetnek kell szorosan együttműködni – fogalmazott Schneller Domonkos. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatójának meggyőződése, hogy a szabályok ismeretén túl a gyengébb közlekedők tiszteletére, védelmére egészen kisgyermek korban el kell kezdeni rászoktatni a közlekedési résztvevőit annak érdekében, hogy ne történhessenek olyan tragédiák, mint a tavalyi Árpád hídi, vagy éppen a néhány héttel ezelőtti hódmezővásárhelyi halálos kimenetelű kerékpáros gázolások.

A családi programsorozatban közreműködik a Bikeride Sportegyesületet is, amely szervezetet a kerékpározásért, mint sportért, közlekedési eszközért és mint szabadidős tevékenységért rajongó, elsősorban korábbi kerékpár versenyzők alapították. Mától augusztus közepéig szombatonként a Városligeti KRESZ parkban a 60 perces KRESZ suli foglalkozások keretén belül a sportegyesület edzői, sportolói várják az 5-12 éves korosztályt elméleti és gyakorlati kerékpárkezelési praktikákkal és KRESZ alapismereti infókkal!

A KRESZ park felújításáról

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Városliget tájépítészeti megújítása 2024 májusában, amikor elkészült a Liget hagyományosan egyik legnépszerűbb családbarát célpontjának, a KRESZ parknak és környezetének a régóta várt megújítása. A felújításra a Liget Budapest Projektnek köszönhetően nyílt lehetőség, melynek eredményeként összesen több mint 30ezer m2 parkfelület újulhatott meg, elültettek 39 darab lombosfát, több mint 5600 cserjét és mintegy 22 ezer évelőt. A mindennapi közlekedési helyzeteket játékosan bemutató, a felújítás központjában álló, mintegy hatezer m2-es játszórész átadásával az eddig hárommilliós látogatottságot elért Nagyjátszótérhez fogható méretű, összetettségű és vonzerőjű attrakcióval gazdagodott a Liget családbarát kínálata. Miniatűr vonatok, repülők, helikopter és egy irányítótorony is várja a kicsiket, de felépült egy mini városrész is, ahol interaktív környezetben gyakorolhatják a biztonságos közlekedés alapjait. A beruházással az ország legnagyobb, és legkomplexebb közlekedési tematikájú családi játszóparkja jött létre.

Szóljon hozzá!