ZETApress

hírportál

Gyermeknap a Városligetben

Negyvennél több programhelyen várták hétvégén az érdeklődőket a 32. Városligeti Gyermeknapon. A szombat-vasárnapi rendezvény középpontjában az egészség, a sport, a kultúra, az internetbiztonság és a nemzetek bemutatása állt. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat rendezvényén Egressy Rita fényképezett.

A kétnapos esemény célja, hogy a rosszabb anyagi körülmények között élők is színvonalas, kulturált programokon vehessenek részt, és önfeledten szórakozhassanak, sportolhassanak, tanulhassanak, belépődíj fizetése nélkül. Az NGYSZ nagyszínpadán mindkét nap neves művészek, zenészek várták az érdeklődőket változatos, a különböző korosztályokat megszólító programokkal: fellépett többek között Veres Mónika NIKA, Paulina, Solyom Berni, koncertet adott a Rutkai Bori Banda és a Masni és Pocó Mihályi Rékával.

Idén külön egészségügyi blokkal készültek a szervezők a Városligeti Nagyréten: odajött a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat mobil fogorvosi rendelője, melyet a szervezet főtámogatója, az OTP Bank vásárolt 1995-ben, fenntartásában pedig azóta is szerepet vállal. A busz melletti dentálhigiéniai sátorban a helyes fog- és szájápolásról, valamint az egészséges táplálkozásról tanulhattak a gyerekek.

Kitelepült a Városligetbe az NGYSZ nőgyógyászati szűrőkamionja is, ahol az önkéntes nőgyógyászok tanácsadással várták az érdeklődőket, valamint a helyszínen volt a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKVI) is. Ott volt a Szív-Kör Egyesület is, melynek fontos feladata a szívbeteg gyermekek és szüleik, valamint a gyógyító intézmények közötti kapcsolattartás elősegítése. Jelen volt a Budapesti Vöröskereszt egy játék-prevenciós állomással, a Teddy Maci Kórházban pedig a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete játékmacikon mutatta be az emberi test működéseket.

A Sportszigeten a Budapest Honvéd Sportegyesület kiválóságai mozgatták meg a gyerekeket: volt többek közt lézerpisztolyozás, valamint gyorsasági és fejlesztő játékok is. Ezen kívül pingpongozni, kosárlabdázni, focizni is lehetett. A Magyar Lovasterápia Szövetség lovasterápiás bemutatóját ma tartották. A Biztonságos internet sátornál a gyerekeket a biztonságosabb internethasználat témakörébe tartozó számítógépes játékokkal, kvízzel, vetélkedőkkel, tanácsokkal és ajándékkal várták.

A Nemzetek utcáján és az ott felállított színpadon több Budapesten akkreditált nagykövetség és kulturális intézet várta ma a különböző kultúrák, népszokások és hagyományok iránt érdeklődőket. A programon idén rekordszámú: 23 ország – köztük a Fülöp-szigetek, Grúzia, India, Japán, Kína, Lettország és Mexikó – képviselte nemzetét.

A BRFK Prevenciós Pontjánál a biztonságos digitális lét, a kábítószer-prevenció, a kortárs bántalmazás és az állatvédelem lettek a főtémák. A Készenléti Rendőrszázad fegyverzet-technikai bemutatóval, lézerpuska lövészettel és kutyás bemutatóval készült a 32. Városligeti Gyereknapra.

A Reno X Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola munkatársai érzékenyítő foglalkozást tartottak az érdeklődőknek. Emellett volt helikopterszimulátor, arcfestés, ugrálóvár, buborékparti, lufihajtogató, és több helyszínen lehetőség nyílt a gyerekeknek az alkotásra.

A Gyermekmentő idén is külön meghívott ötszáz nehéz sorsú gyermeket magyarországi intézményekből és határon túli területekről. Mindezek mellett az MBH Bank kezdeményezésére ma 160 hátrányos helyzetű magyarországi és határon túli gyermek tekinthette meg a Hungarian Art & Business legújabb: A bolygó meghódítása című kiállítását.

Szóljon hozzá!