ZETApress

hírportál

KIM a családokért

A gyermekneveléshez békére és biztonságra van szükség – mondta Hornung Ágnes, a KIM családokért felelős államtitkárasszonya a mai gyereknapon.

A gyermekes családok továbbra is biztosak lehetnek abban, hogy a kormány mellettük áll, az elhúzódó háború ellenére is megvédjük a családtámogatásokat. A szülők továbbra is számíthatnak a családi adókedvezményre és az egyéb támogatásokra, már csaknem ötezer család igényelte az CSOK Pluszt, 1700 család a megemelt falusi CSOK-ot, és több tízezer anya kap teljes szja- mentességet. A gyermekneveléshez mindenekelőtt azonban békére és biztonságra van szükség, ezért a fokozódó háborús helyzetben a kormány mindent megtesz, hogy Magyarországot ne sodorja senki háborúba, és a magyar családok békében élhessenek.

A családtámogatások az adókedvezményekkel együtt 2024-ben is összesen több mint 3300 milliárd forintot jelentenek a gyermeket tervező vagy gyermeket nevelő családoknak. A családi adórendszer 2011-es bevezetése óta 2023 végéig összesen mintegy 3600 milliárd forint családi adókedvezmény maradt a családoknál. Személyijövedelemadó-mentességet biztosítunk a négy- vagy többgyermekes anyáknak, amellyel havonta átlagosan mintegy 54,4 ezren élnek. A 30 év alatt gyermeket vállaló nők szja-mentességét pedig havonta átlagosan mintegy tízezren igénylik.

2015-ben elindítottuk az otthonteremtési programot: bevezettük a CSOK-ot, amely 243 ezer családnak jelentett hathatós segítséget lakhatási céljaik megvalósításához. Idén a háborús gazdasági környezet ellenére is bevezettük a CSOK Pluszt, amely Európa legnagyobb volumenű otthonteremtési támogatása. A CSOK Plusz érdemi segítséget nyújt a családoknak az otthonteremtésben a háború miatt megváltozott gazdasági környezetben is, hiszen a családok egy maximum 3%-os kamatozású, államilag támogatott hitelhez juthatnak, és a meglévő és a vállalt gyermekek számától függően akár 15, 30 vagy 50 millió forint hitelt is igényelhetnek. A kölcsön egyaránt felhasználható az első közös otthon megvásárlásához, egy másik, nagyobb értékű lakóingatlanba költözéshez, vagy a lakóingatlan bővítéséhez. Az új támogatással vásárolt ingatlan ráadásul illetékmentes.

A CSOK Pluszt a legfrissebb adatok szerint már csaknem ötezer család igényelte mintegy 125 milliárd forint értékben. Idén januártól 50 százalékkal megemeltük a Falusi CSOK összegét is. A családok már csaknem 1700 esetben igényelték a növelt összegű támogatást összesen közel 14 milliárd forintértékben. Emellett 11 millió forintra növeltük a Babaváró kölcsön keretében igényelhető kamattámogatott hitelt, amely a vállalt gyermek, gyermekek megérkezésével részben vagy egészben támogatássá alakul. A Babaváró támogatást azok a házaspárok igényelhetik, ahol a feleség 30 év alatti, valamint 2024 végéig továbbra is igénybe tudják venni a 30 és 40 év közötti, a 12. várandóssági hetet betöltött feleség esetében is.

Már több mint 360 ezer gyermeknek nyitottak Babakötvényt. 2010-hez képest három és félszer több településen tettük elérhetővé a bölcsődei szolgáltatást, a férőhelyek számát pedig a 2010-es 32 ezerről több mint duplájára, csaknem 66 ezerre emeltük. Soha ennyi gyermek nem jutott még ingyenes vagy kedvezményes gyermekétkeztetéshez, valamint ingyenes tankönyvhöz, mint most.

Visszaállítottuk a 3 éves GYES-t. Kedvezőbbé tettük a CSED-et, aminek köszönhetően az anyák jövedelme nem csökken a szülési szabadság ideje alatt, sőt, akár a korábbi nettó keresetüknél magasabb összegű ellátást is kézhez kaphatnak. Fokozatosan emeljük a GYED maximális összegét, amely idén már bruttó 373.520 forint. Bevezettük a GYED Extra intézkedéscsomagot, amely több élethelyzetben is segítséget jelent a kisgyermekes családoknak: akkor is, ha újabb gyermek születik a családba, illetve akkor is, ha az anya úgy dönt, hogy a gyermeknevelés mellett munkát vállal. A GYED Extra révén több – különböző korú – gyermek után egy időben is járhatnak a gyermekgondozási ellátások, vagyis a CSED, a GYED és a GYES, emellett már a gyermek féléves korától időkorlátozás nélkül dolgozhatnak a szülők a GYED és a GYES folyósítása mellett – fejeződik be az államtitkárasszony közleménye.

Szóljon hozzá!